Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2013. 20:02:00
ŽELJE

Kako do posla u inozemstvu

Naši portali za zapošljavanje često imaju oglase tvrtki iz inozemstva, a evo što trebate imati kako biste dobili posao

Posao u inozemstvu je san mnogih Hrvata
Posao u inozemstvu je san mnogih Hrvata (Wikipedia)

Na portalu MojPosao u 2012. objavljeno je 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je smanjenje od 2% u odnosu na 2011. godinu. Polovica oglasa za inozemstvo odnosila se na zemlje Europske Unije (49%) i to najvećim dijelom za Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Ujedinjene Arapske Emirate, a u većini oglasa nudio se stalan posao.

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2012. bila su: hotelsko osoblje, programeri i vozači.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 69% oglasa tražili su se djelatnici za stalni radni odnos, dok se 47% oglasa odnosilo na određeno razdoblje zaposlenja. Honorarni djelatnici bili su traženi u svega 3% oglasa za inozemstvo. 

>> Za rad u inozemstvu najbolje su Kanada i Australija <<

Za zaposlenje u inozemstvu potrebno je napredno poznavanje engleskog jezika

U gotovo polovici oglasa (48%) tražilo se relevantno radno iskustvo, pri čemu se prosječno tražilo čak 4 godine i 9 mjeseci iskustva što je za dvije godine više nego što poslodavci obično traže (2 godine i 8 mjeseci radnog iskustva).

Za zaposlenje u inozemstvu, u polovici oglasa (50%) uvjet je bila visoka stručna sprema. Kandidate s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, a sa srednjom u 20% oglasa. Stručna sprema nije bitna u 27% oglasa s lokacijom rada u inozemstvu.

>> Najbolji poslovi za koje vam ne treba diploma <<

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u čak 73% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika. Od oglasa u kojima se tražilo poznavanje stranog jezika, u 59% tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika, a u još 19% tražilo se profesionalno znanje engleskog jezika.

Napredno poznavanje njemačkog tražilo u 25% oglasa, a osnovno poznavanje u 6%.

22.01.2013. 20:02:00
http://metro-portal.hr/kako-do-posla-u-inozemstvu/76099/