Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2023. 13:00:00
SAVJETI

Kako dignuti razine vitamina D?

Vitamin D je vitamin koji pomaže u boljoj apsorpciji kalcija i fosfora u organizmu, imajući pri tome glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju

Pazite na vitamin D
Pazite na vitamin D (Arhiva)

Vitamin D je vrlo potreban i trebate ga imati dovoljno u svom organizmu, no često se zaboravlja što bi trebali jesti kako bi bili zadovljni.

Pored svojih glavnih uloga (na homeostazu kalcija i kostiju), vitamin D ima i druge važne uloge, među kojima je i sposobnost da djeluje direktno na imunološki odgovor organizma.

Naše tijelo samo proizvodi ovaj vitamin kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, ali unosimo ga u organizam i putem hrane.

E pa, evo što bi trebali jesti!

Crveno meso - iako crveno meso nije najzdravija vrsta mesa, važno je i njega ponekad ubaciti u prehranu. Naročito one vrste bogate vitaminom D, a to su govedina i janjetina.

Gljive - izuzevši biljno mlijeko i sok od naranče, gljive su jedini izvor vitamina D kojemu izvor nije životinjskog porijekla.

Konzervirana tuna - to je izvrstan prirodni izvor vitamina D, a dobra je stvar što je lako dostupna namirnica za koju ne morate izdojiti mnogo novca.

Losos - losos je poznata masna riba i u svakom slučaju je jedna od najboljih izvora vitamina D.

Mlijeko - oduvijek se zna da je mlijeko izvor kalcija, no jeste li znali da može biti i izvor vitamina D? I kravlje i sojino mlijeko su bogati vitaminom D čijim konzumiranjem poboljšavate rad svog organizma.

Sok od naranče - oni koji ne ima intoleranciju na laktozu, a ne vole biljna mlijeka uvijek za doručak mogu posegnuti za svježe iscijeđenom narančom. Naranča je puna vitamina D i savršen je odabir za početak dana.

Ulje jetre bakalara - ako nikad niste čuli za ovu namirnicu, sad je savršeno vrijeme za to. Oni koji ne vole ribu, uvijek mogu posegnuti za ovim uljem koji je izvrstan način unosa vitamina D u organizam.

Žumanjak jajeta - žumanjak jajeta se možda nikad nije smatrao prezdravim dijelom jajeta, ali možemo potvrditi da je sadrži vitamin D koji je neophodan za funkcioniranje organizma. Sad se možete opustiti i pojesti koje jaje više.

Žitarice i zobena kaša - iako nisu toliko bogate vitaminom D, žitarice i zobena kaša svakako vam mogu pomoći u podizanju razine vitamina D u vašem organizmu.

Zapravo, kad detaljno pogledate ovaj popis, od toga se može napraviti svaki obrok u danu, samo ubacite te namirnice... dobar tek!

24.03.2023. 13:00:00
http://metro-portal.hr/kako-dignuti-razine-vitamina-d/141717/