Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2010. 15:28:20
KRITERIJI I SMJERNICE

Kako će se graditi golf igrališta u Hrvatskoj?

Kriteriji i smjernice za planiranje golfskih igrališta koje je izradio Savjet prostornog uređenja države predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Primjenom kriterija očekuje se redefiniranje planiranih golfskih igrališta u županijskim prostornim planovima, te unaprjeđenje izrade i učinkovitiju kontrolu prostorno-planske dokumentacije. Nadalje, određivanje lokacija na državnom zemljištu na kojima je moguće pokrenuti gradnju golfskih igrališta. Također i planiranje različitih vrsta golfskih igrališta u prostornim planovima županijama i u prostornim planovima uređenja jedinica lokalne samouprave.

Predsjednik Savjeta Stjepo Butijer istaknuo da je kriterijima i smjernicama žele afirmirati pozitivne strane golfa kao sporta koji nije elitistički i ne vodi u apartmanizaciju, te da se pospješi izgradnja golfskih igrališta bez prijepora. Pri tome smo se vodili kriterijima struke, ne vodeći računa o tome hoće li bilo kome pogodovati, istaknuo je Butijer. Pojasnio je da će kriteriji u obliku uredbe biti upućeni na vladu te se, očekuje da će biti pretočena u zakon. Također će biti poslani i županijama koje planiraju turističke zone i izgradnju golfskih terena.

Predmet kriterija i smjernica su prostorna komponenta izgradnje golfskih igrališta, neophodna prateća gradnja te zaštita prirodnih krajolika i kulturnih vrijednosti, rekao je Butijer. Dodao je da je u prostornim planovima županija planirano je ukupno 89 golfskih igrališta od toga 55 u jadranskim, a 34 u kontinentalnim županijama.

Prema vrsti golfska igrališta su razvrstana na ona za sport i rekreaciju te na natjecateljska golfska igrališta, a standardno igralište čine teren za igru, prirodni i uređeni teren te gradiva površina, pojasnila je članica Savjeta Helena Knifić Schaps. Napomenula je da klasično igralište sadrži 18 polja ukupne duljine približno 6.500 metara prosječne ukupne površine 90 hektara od čega 20 ha za igru. Knifić Schaps istaknula je da je golf razmatran prvenstveno kao sport i dopuna turističkoj ponudi. (hina/metro-portal)

07.07.2010. 15:28:20
http://metro-portal.hr/kako-ce-se-graditi-golf-igralista-u-hrvatskoj/44114/