Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2012. 10:11:03

Kako će Ron Paul zapapriti Mittu Romneyu

Ron Paul je, izgleda, pronašao prilično veliku rupu u američkom partijskom izbornom sustavu

Morate voljeti čovjeka koji ovako vodi kampanju
Morate voljeti čovjeka koji ovako vodi kampanju (Ron Paul 2012)

Ron Paul je u hrvatskim medijima političar kojeg se tretira otprilike kao egzotične domaće predsjedničke kandidate, no zapravo se radi o čovjeku koji bi mogao odrediti smjernice svjetske politike u nadolazećim godinama.

Sustavno ignoriran od apsolutno svih mainstream medija, ismijavan i ridikuliziran, ovaj dugogodišnji republikanski kongresmen iz Teksasa, liječnik i aktivist od čijih se ideja apsolutno svakoj vlasti diže kosa na glavi u ovoj je utrci za republikanskog kandidata za predsjednika najednom postao najgora noćna mora Mitta Romneya.

Biznismen Romney samljeo je sve svoje oponente, osim Paula. Santorum i Gingrich su otpali, grcaju u dugovima, a Paul jedri prema republikanskoj konvenciji na Floridi mirno i staloženo, izvlačeći svakodnevno nove asove iz rukava.

Zvuči sumanuto? Na prvi pogled, možda. No, oni koji pozornije prate Paula, vidjeli su da je u ovoj kampanji za nominaciju smislio varijantu koja bi mogla doći glave Romneyu. Paul uobičajeno ima dovoljno novaca za kampanju, jer je broj njegovih simpatizera koji su spremni podržati ideje ovog ginekologa uvijek najveći.

Paula ne podržavaju lobisti i tvrtke, nego mali ljudi koji žele zaustaviti samovolju FED-a, vojne industrije i sve one zakulisne igre koje već desetljećima u Bijelu kuću dovode iste lutke na koncu različitih boja i političkih stavova, no uvijek ovisne o istim centrima moći.

U čemu je trik ovoga puta? Predizbori za republikanskog kandidata odigravaju se mjesecima, i pune naslovnice medija. No, tek nakon toga biraju se delegati za konvenciju na kojoj će se proglasiti kandidat za predsjedničke izbore.

Kako je Romney diskutabilan kandidat mnogim republikancima, na izbornim konvencijama po saveznim državama upravo se odigrava prava drama. Za nominaciju je potrebno 1144 glasova delegata na konvenciji, a među do sada potvrđenim delegatima daleko je više onih koji će glasati za Paula nego za Romneya.

Primjerice, Romney je u svom rodnom Massachusettsu osvojio 72% glasova na izborima, no trenutno je manje od pola delegata koji će glasati na konvenciji njegovo, Paul uvjerljivo vodi. Isto se dogodilo u Minnesoti i Louisiani, gdje Paul ima podršku 70 posto delegata.

Znači, Tampa će biti poprište bitke u kojoj Paul ima velike šanse. Kako Romneyev tabor na ovakva pitanja panično spušta telefone, vrlo je izgledan dogovor u kojem je lako moguće da Paulov sin Rand, republikanski senator iz Kentuckyja postane potpredsjednički kandidat. No, ako Ron Paul nastavi ovako pridobivati glasove, moglo bi se dogoditi čudo nad čudima ... osim ako gore spomenuti lobisti ne odluče da je vrijeme da dobri stari Paul posjeti vječna lovišta ....

06.05.2012. 10:11:03
http://metro-portal.hr/kako-ce-ron-paul-zapapriti-mittu-romneyu/70704/