Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2023. 20:39:00
SAVJETI

Kako brzo vratiti libido

Mnogo je razloga zašto netko može izgubiti želju za seksom, osjećati manju strast prema partneru nego ranije ili jednostavno izgubiti volju za seksualnim aktivnostima

Ide li vam?
Ide li vam? (Arhiva)

Zašto nam je libido u podrumu? Najčešći razlozi u današnje vrijeme za to su hormonalne promjene koje mogu, ali ne moraju ukazivati na neke zdravstvene poteškoće te stres. Stres je sve češća pojava, posebice s današnjim, brzim načinom života. 

Gubitak želje za seksom može biti kratkotrajna, ali i trajati duže od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. U tom slučaju uzrok izgubljene želje za seksom može imati zdravstvenu podlogu.

Što je libido i zašto se nekada smanjuje?

Postojanje želje za seksom ili bilo kakvim seksualnim aktivnostima nekim ženama i muškarcima nije uobičajena pojava. Libido predstavlja želju ili volju za seksualnim odnosima i on može biti spontan ili responzivan.

Spontani libido se pojavljuje spontano i najčešće se povezuje s periodom života kada se događaju najveće hormonalne promjene kao što je adolescencija. Nerijetko se događa da takav libido nakon dvadesete godine života nestaje, a ostaje samo responzivni libido. Ovo bi predstavljalo situaciju kada do seksualne želje dolazi tek kao odgovor na uzbuđivanje i neki poticaj.

U oba navedena slučaja libido postoji.

No kada do seksualne želje ne dolazi niti nakon poticaja ili je ona iznimno mala, možemo reći da ste izgubili želju za seksom ili da vam je libido smanjen.

Inače, ne postoji "normalan libido" ili "normalna želja za seksom" jer to ovisi o individualnim karakterima i brojnim faktorima.

Mnoge će osobe radije prihvatiti da nemaju želju za seksom nego pokušati saznati koji je razlog iza te pojave. U ljudi je normalno da postoje seksualni nagoni i želje te kada oni izostanu, može se pretpostaviti da nešto u vezi ili sa zdravljem nije u redu. Pojačana i "stalna" seksualna želja za partnerom nakon početka veze obično traje od šest mjeseci do dvije godine. Nije neobično da želja nakon toga pada, odnosno, da libido postaje samo responzivan.

Više od polovice žena je barem jednom doživjelo gubitak želje za seksom te je ta pojava jedna od najčešćih problema "u krevetu".

Uz to, jedna od tri žene koje imaju 30 do 59 godina imaju nizak libido u nekom trenutku života.

Međutim, podaci pokazuju da mnoge žene neće konzultirati partnera kada izgube želju za seksom već će prihvatiti to stanje. Neke će unatoč tome imati seksualne odnose. Ovo može rezultirati bolnim odnosima, neugodnostima, ali i daljnjim problemima u vezi. Dakako, takva situacija iz pozadine povlači postojanje mogućnosti da su problemi postojali i prije nego je nestala želja za seksom.

18.03.2023. 20:39:00
http://metro-portal.hr/kako-brzo-vratiti-libido/141610/