Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2017. 18:01:00
STVARNO?

Kako biti sretan?

Iako često mislimo da bi bili sretni kad bi imali barem malo više novaca, istraživanje pokazuje da više novaca znači više sreće tek kad zaista nemamo za osnovne životne potrebe

Zašto i vi ne biste bili sretni?
Zašto i vi ne biste bili sretni? (Pexels)

Sreća nije neuhvatljiva, kako nam se često čini, a sigurni smo da ste si i vi postavljali pitanja jeste li sretni, što je zapravo sreća i kako doći do nje, baš kao i mnogi drugi od pradavnih vremana.

Znanstvenici se trude naći odgovor na pitanje što ljude čini sretnima, a zadnje veliko istraživanje UN-a pokazalo je kako su Hrvati od 157 zemalja nalaze na 77. mjestu po sreći. Hrvate najviše usrećuju sretni trenutci s obitelji, primjerice vjenčanja, rođenje djeteta ili druženje s prijateljima.

Iako često mislimo da bi bili sretni kad bi imali barem malo više novaca, istraživanje pokazuje da više novaca znači više sreće tek kad zaista nemamo za osnovne životne potrebe.

Čim zarađujemo dovoljno za dostojanstven život, veza između novca i sreće drastično se smanjuje, štoviše, čak nas može učiniti nesretnima.

Primjerice, istraživanje pokazuje da odmah nakon što ljudima date novčanu nagradu, manje uživaju u malim stvarima kao što je kockica čokolade.

No, vrtoglavi rast u posljednjih 50 godina u kvaliteti života nije pratio vrtoglavi rast u sreći. Zemlje u razvoju imaju neki od najvećih razina samoubojstava, a neki od najrazvijenijih zemalja svijeta se najviše bore s depresijom.

Razloga ima više, ali jedan je svakako taj da je sreća evoluirala kako bi nas motivirala da postižemo više. A jednom kada to postignemo, koliko god to krasno bilo, jako ćemo se brzo na to i naviknuti.

28.10.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/kako-biti-sretan/108233/