Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2013. 09:04:00
SAVJETI

Kako biti koncentriran na poslu

Što manje ometanja, to ćete prije završiti sve što trebate u danu i moći ćete ići kući na kraju radnog vremena

Ne dozvolite ometanja
Ne dozvolite ometanja (Shutterstock)

Posao je sam po sebi dovoljno stresan da vam treba maksimum koncetracije kako biste ga završili u normalno radno vrijeme, a mala ometanja i prekidi koji traju niti tri sekunde dovoljni su da vas potpuno izbace iz takta.

Kašljucanje, lupanje potpeticama, zvonjava mobitela i slični zvukovi najčešće nam remete koncentraciju i imaju velik utjecaj na produktivnost. Jednak problem je pogled prema mobitelu na koji je stigla neka poruka. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan pokazalo je da nakon ovakvog prekida koncentracije radimo dvostruko više grešaka nego u trenucima kad nas ništa ne ometa. 

Kako su prekidi dulji, raste i količina grešaka, pa je nakon ometanja u trajanju od 4.2 sekunde količina grešaka utrostručena.

Stoga, ako radite na mjestu gdje su takvi prekidi izuzetno česti, od posla ništa, pa radnici u toj situaciji nerijetko dolaze ranije na posao ili ostaju dulje od kolega kako bi mogli u miru napraviti ono što trebaju.

Uz to, znanstvenici su izračunali da je nakon prekida koncetracije prosječnom čovjeku potrebno dvije do čak petnaest minuta da se vrati u fokus i počne raditi bez grešaka. 

Savjet je jednostavan - pokušajte promijeniti mjesto gdje sjedite za neko mirnije i napravite popis poslova svako jutro kako biste u svakom trenutku znali koliko vam još posla ostaje do kraja dana. 

30.08.2013. 09:04:00
http://metro-portal.hr/kako-biti-koncentriran-na-poslu/80151/