Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2016. 09:01:00
SAVJETI

Kako bi se zapravo trebali hraniti

Oko polovine svih odraslih pati od najmanje jedne kronične bolesti koja se mogla izbjeći, a povezana je s lošom prehranom i manjkom fizičke aktivnosti

Evo koju hranu treba izbjegavati
Evo koju hranu treba izbjegavati (Arhiva)

Zdrava prehrana trebala bi voditi računa o unosu soli, šećera i masnoća, kaže se u novom Vodiču za prehranu koji svake godine izdaje američko ministarstvo poljoprivrede. Dokument se izrađuje na temelju podataka o bolestima koje nastaju kao posljedica loše prehrane i, ma koliko mi mislili da nismo Ameri, trebali bi ga poslušati.

Name, vodič preporučuje da odrasli konzumiraju manje od 10 posto svakodnevnih kalorija iz šećera dodanog u gotovim proizvodima ili u gazirnim pićima, a na jednak bi postotak trebalo ograničiti i unos zasićenih masnoća

Uz to, potrošnja soli ne bi trebala prelaziti 2,300 miligrama dnevno. Posljednji dijetetski vodič, koji se objavljuje svakih pet godina, većim dijelom ponavlja preporuke koje je početkom 2015. iznijela skupina neovisnih stručnjaka koje je imenovala vlada, a kojima agroprehrambene skupine poput Coca-Cole pružaju otpor.

Novi vodič je objavljen dok administracija predsjednika Baracka Obame pokušava suzbiti pretilost u zemlji, koja zahvaća više od trećine odraslih i 17 posto djece. Ukupno više od dvije trećine Amerikanca ima pretjeranu težinu ili su pretili.

Oko polovine svih odraslih pati od najmanje jedne kronične bolesti koja se mogla izbjeći, a povezana je s lošom prehranom i manjkom fizičke aktivnosti, kao što su visoki tlak, šećerna bolest i neki oblici raka, navode zdravstvene vlasti.

Istraživanja su utvrdila povezanost između povišene stope pretilosti i nekih slatkih namirnica ili napitaka i Svjetska organizacija za zdravlje (WHO) je u listopadu objavila izvješće koje mesne prerađevine, posebice suhomesnate proizvode, stavlja u kategoriju kancerogenih za ljude.

Novi vodič za prehranu potvrđuje sve brojnije znanstvene podatke prema kojima konzumacija namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i račića, ne djeluje na razinu te tvari u krvi.

Sve u svemu, kako se kod nas čak i u malim mjestima hrana počela naveliko kupovati u trgovinama, sve se više koriste gotova ili polugotova jela, prehrana nam je počela opasno nalikovati američkoj, pa savjeti njihovih nutricionista samo mogu pozitivno djelovati.

08.01.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-bi-se-zapravo-trebali-hraniti/95908/