Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2016. 18:06:00
SAVJETI

Kako bezbrižno uživati u suncu

Iako bi o tome trebalo voditi računa i tijekom zimskih mjeseci, ljeti je to posebno važno jer je naša koža puno više izloženija sunčevim zrakama i UV zračenju

Umjereno sunčanje je zdravo
Umjereno sunčanje je zdravo (Shutterstock)

Prije dolaska vrućih dana posvetite svojoj koži više vremena i preventivno ju zaštitite i njegujte. Donosimo vam nekoliko savjeta kako pružiti najbolje svojoj koži tijekom izlaganja sunčevim zrakama:

1. Ako provodite dulje vrijeme na otvorenom - potražite hlad

Prvo i najjednostavnije, hlad je vaš najbolji prijatelj protiv sunca i topline. Krovovi, zgrade, drveće, čak i kišobran koji vam se možda našao pri ruci, mogu pomoći da se sakrijete od sunca. Ipak, i kod hlada valja biti oprezan, a pravilo glasi - što više, to bolje. Šuma je bolja zaštita od usamljenog drveta, a neki materijali poput cigle i betona bolji su izbor od platnenih cerada. Ako morate većinu vremena boraviti na suncu, pobrinite se da s vremena na vrijeme odete u hlad i sklonite kožu s direktnog izlaganja sunčevim zrakama.

2. Jedi zdravo jer jedeš za kožu

Nutricionisti savjetuju da u ljetne dane, baš zbog sunca koje isušuje kožu, morate jesti mnogo više žutog voća i zelenoga lisnatog povrća nego što je to slučaj u ostatku godine. Ovakvo voće i povrće bogato je antioksidansima, ali i vitaminima. Najvažniji su vitamini A, C, E, flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i omega-3 masne kiseline. Dakle, kada dani postanu vrući neka vam se na dnevnom meniju nađu rajčica, bosiljak, lisnato zeleno povrće, lubenica, crveni kupus, salate i crno grožđe.

3. Odjeća je vaš prijatelj

Odjeća je važan saveznik u očuvanju lijepe i zdrave kože. Šeširi i kape sa širokim obodom zaštitit će vaše lice, a posebno uši, nos i oči na koje često zaboravljamo kod ovog problema. Gusto tkana odjeća svjetlijih tonova (najbolje bijela), bit će korisna protiv štetnog zračenja na rukama i nogama. Ovo je posebno korisno ako znate da ćete neko vrijeme provesti na suncu.

4. Proizvodi sa zaštitnim faktorom

Nema ničeg boljeg od provođenja vremena na zraku i uživanja u toplini sunca na koži. Međutim, UV zračenje smanjuje razinu vlažnosti kože. Mnogi znaju kakva može biti koža nakon izlaganja suncu; zateže i može postati suha jer gubi vlagu, iako je nanesen zaštitni losion za sunčanje

Evo, pridržavajte se ovih savjeta i sve će biti u redu!

18.06.2016. 18:06:00
http://metro-portal.hr/kako-bezbrizno-uzivati-u-suncu/98696/