Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2013. 12:40:00
EHH ...

Kakav je utjecaj obitelji na izbor partnera

Vrijednosti koje dobivate od svoje obitelji imaju prilično velik utjecaj na odabir životnog partnera, a i kasnije

Što vam daje obitelj
Što vam daje obitelj (Shutterstock)

Obitelj nam uvelike određuje izbor životnog partnera, tvrdi obiteljska terapeutskinja Chana Levitan za Woman's Health, naravno ne u smislu izravnog odabira, već vrijednostima koje nam usađuje u djetinjstvu.

Ponekad nam ni samima nije jasno otkud dolaze rečenice koje izgovaramo, no ako malo promislimo, sjetit ćemo se da nam je to stalno govorio netko iz obitelji. Tako žene biraju partnere koji barem malo liče na njihovog oca, bilo izgledom bilo ponašanjem, i temeljem toga određuju tko je glavni u obitelji.

U slučaju da ste odrasli u obitelji u kojoj ste aktivno sudjelovali u rješavanju problema i pomaganju drugima, velika je vjerojatnost da ćete potražiti muškarca kojem jednako tako treba pomoć i voli da ga drugi podržavaju u rješenjima koja predlaže.

Ako su vam roditelji stalno kritizirali sve oko sebe, i vi ćete biti takvi, no ako je samo jedan roditelj imao tu naviku, primjerice majka koja je kritizirala oca, morate dobro pripaziti da ne preuzmete njen model ponašanja i preslikate ga u svoj brak.

Za kraj, otvorenost i dijeljenje intime s partnerom također je pod utjecajem obitelji u kojoj ste odrasli. U slučaju da vaši roditelji nisu izmjenjivali nježnosti pred vama, vama će biti neugodno kad vas partner prvi put poljubi pred obitelji ili prijateljima, pa ćete morati rješavati takve probleme sami sa sobom. 

14.09.2013. 12:40:00
http://metro-portal.hr/kakav-je-utjecaj-obitelji-na-izbor-partnera/80458/