Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2015. 17:01:00
SUPER!

Kakav je utjecaj marihuane na mentalno zdravlje

Marihuana nema nikakve negativne utjecaje na mentalno zdravlje, čak i ako je počnete konzumirati u tinejdžerskoj dobi

Marihuana nema loših nuspojava za mozak
Marihuana nema loših nuspojava za mozak (Arhiva)

Marihuana nema loših posljedica na mentalno zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje koje su proveli na sveučilištima Rutgers i Pittsburgh. Istraživači s ova dva američka sveučilišta dva su desetljeća pratili skupinu od 408 mladića, koje su prvi put testirali kad su imali 14 godina. Pritom su 22 posto mladića koji su sudjelovali u istraživanju marihuanu konzumirali na redovitoj, tjednoj bazi.

Nakon što su ih redovito pratili 20 godina, istraživači su došli do zaključka da mladići koji redovito puše travu, a sada su već u svojim srednjim tridesetim godinama, nisu izloženi većem riziku od depresije, anksioznosti, psihoze ili astme. Ovakvi rezultati iznenadili su i znanstvenike koji su proveli istraživanje.

"To što smo otkrili malo nas je iznenadilo. Ne postoji razlika ni u jednom mentalnoj ni fizičkoj kategoriji koje smo pratili, bez obzira koliko se često marihuana koristila u mladosti", kaže vođa istraživačkog tima Jordan Bechtold.

"Ovo je nevjerojatna studija. Pratila je stvarne ljude u realnom vremenu. Ali i dalje postoji ta grozna stigma koja okružuje sve povezano s kanabisom. Problem je i u suprotstavljenim interesima - industrija alkohola prestravljena je mogućnošću sigurnije alternative alkoholu", kaže Peter Reynolds, predsjednik britanske organizacije CLEAR koja se zalaže za legalizaciju marihuane,

07.08.2015. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kakav-je-utjecaj-marihuane-na-mentalno-zdravlje/93203/