Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2018. 11:01:00
COOL

Kakav hygge, fjaka je prava stvar!

Strani mediji često spominju Hrvatsku kao popularnu destinaciju za odmog, a britanski Metro ovaj put zapazio je nešto drugo

Ulovila ga fjaka... :)
Ulovila ga fjaka... :) (Pexels)

Hygge je danski način života koji je toliko popularan da se o njemu pišu i knjige, no da ne bi bilo da mi konja za trku nemamo - britanski Metro oduševio se dalmatinskom fjakom!

Kako to Britanci shvaćaju, fjaka u Dalmaciji predstavlja način života koji uključuje potpunu relaksaciju uma i tijela, a zapravo opisuje stanje u kojemu ljudi - ne rade ništa. Odnosno, kako kažu u članku - ovo je umijeće da prigrlite radost ne činjenja ničega. 

"Radi se o tome da usporite, potpuno se zaustavite, prestanete raditi to što radite, makar bila riječ o gledanju televizije - jednostavno prestanite činiti to", pišu. 

Autorica članka pita se kada ste zadnji put radili - ništa? Kaže i kako se fjaka rijetko konzumira, jer - tko ima vremena ne raditi ništa?

Ovo stanje, prema pisanju Metroa, može napraviti čuda za zdravlje jer dok "fjakate" zapravo se opuštate i odmarate.

Ellen Scott smatra i kako fjaku ne treba miješati s lijenošću, jer su to dvije potpuno različite kategorije - vjerojatno na veliko oduševljenje Dalmatinaca.

Ali, i upozorava kako je tijekom fjake zabranjeno razmišljati o brigama i problemima koji nas more.

Ako to radite, ne shvaćate fjaku kako treba jer fjaka je - totalno opuštanje. Mi znamo, očito...

30.04.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/kakav-hygge-fjaka-je-prava-stvar/111828/