Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 15:49:00
GLAS IZ IDS-A

Kajin: Ako je Sanader primio mito, treba poništiti ugovor Ina-MOL

Osvrnuvši se na slučaj nestanka Antonije Bilić, Kajin je ustvrdio kako je "policija kriva za njezinu smrt"

Damir Kajin
Damir Kajin (Srećko Niketić/CROPIX)

Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS) izjavio je danas da ugovor između Ine i MOL-a - ako se potvrde sumnje da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od deset milijuna eura kako bi upravljačka prava Inom prepustio MOL-u - odmah treba poništiti.

Po njegovim riječima, o tome će odlučivati međunarodna arbitraža, ali Hrvatska nema što čekati i na isti način valja postupiti i prema šefu MOL-a te prema onima koji su u Hrvatskoj dobili novac od MOL-a.

"Hrvatska strana, međutim, dužna je objaviti tko je u ime vlade preko Ine dostavljao naftu za Mladićeve tenkove u BiH, iz kojih se pucalo po BiH, ali i Hrvatskoj, te utvrditi tko je sve dizao ruku u vladi i Saboru za štetne ugovore", rekao je Kajin na konferenciji za novinare. Dodao je kako je prodaja Ine 2003. bila pogreška, a kriminal je, drži on, sve ono što se radilo od 2003.

Ako se krene u privatizaciju HEP-a te još nekoliko preostalih tvrtaka, istaknuo je Kajin, "ponovit će se Ina na kvadrat".

"Nisam siguran da Sanader nije dobio mito, ali sam gotovo uvjeren da to neće uspjeti dokazati i da i u tome leži želja da se vrati u Hrvatsku", naglasio je.

Govoreći o trenutačnome političkom stanju, rekao je kako se tri-četiri mjeseca prije izbora ponavlja scenarij iz 2007. s tim da je tada Sanader vratio Hloverku Srzić-Novak na HRT.

"HRT je samo jednom vodio fer-kampanju pred izbore 2003. godine dok je u drugim slučajevima vraćao uslugu onima koji su ih instalirali. Tako će biti i ovaj put, s tim da je danas koalicija HDZ-HRT nešto šira s obzirom na to da je pridodan i KBC - Kerum, Bandić i Cuccurin", izjavio je Kajin. Dodao je kako je u ovom slučaju koalicija proširena na one koje je, kako je rekao, HDZ stvorio, proizveo, zadužio, a koji bi im mogli pomoći.

Potvrdio je da je za prilike u Hrvatskoj odgovorna i, kako je rekao, nedovoljno odlučna opozicija premda je ta odgovornost gotovo minorna.

Osvrnuvši se na slučaj nestanka Antonije Bilić, Kajin je ustvrdio kako je "policija kriva za njezinu smrt".

"Pozivanje na dvostruko državljanstvo je priča za naivne, a koketiranje s monstrumima je strašno i za svaku osudu", izjavio je Kajin.

29.06.2011. 15:49:00
http://metro-portal.hr/kajin-ako-je-sanader-primio-mito-treba-ponistiti-ugovor-ina-mol/60736/