Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2010. 20:39:47
VIVIANE REDING

Kada žena lupi šakom o stol, proglase je histeričnom

Europska povjerenica za pravosuđe ocijenila je da je iz rasprave potaknute njezinim oštrim kritikama na račun Francuske zbog deportacije Roma izašla osnažena

Viviane Reding
Viviane Reding (CROPIX)

"Kada jedan muškarac lupi šakom o stol, to se smatra muževnim. Kada to učini jedna žena, proglase je histeričnom", branila se Reding na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu.

Reding je 14. rujna zaprijetila Parizu pravnim lijekovima, usporedivši ponašanje Francuske prema Romima s deportacijama iz vremena Drugog svjetskog rata. Ta je usporedba izazvala bijes Francuske, a kritike Reding su uputili svi čelnici EU-a iako smatraju da Europska komisija nije izašla iz svog zadanog okvira zatraživši od francuskih vlasti objašnjenje vezano uz Rome.

Reding je poručila da i dalje želi ustanoviti da li deportacija rumunjskih i bugarskih Roma iz Francuske predstavlja kršenje europskog zakonodavstva. Komisija, koja trenutno razmatra francuski slučaj, morala bi 29. rujna donijeti odluku o pokretanju postupka protiv Francuske zbog nepoštivanja zakonodavstva EU-a. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 20:39:47
http://metro-portal.hr/kada-zena-lupi-sakom-o-stol-proglase-je-histericnom/48407/