Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2018. 09:02:00
SAVJETI :)

Kada treba piti vodu i koliko?

Ako vodu pijete za vrijeme ili odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme nužno za razgradnju hrane...kažu neki stručnjaci, a drugi se ne slažu

Kad se pije voda?
Kad se pije voda? (Arhiva)

Zdravo je piti vodu, to vjerojatno svi znamo, no znate li kada? Naime, dok je jedni piju za vrijeme objeda, drugi će piti poslije, a treći će vodu piti sasvim odvojeno od jela.

Protivnici ispijanja vode za vrijeme ili odmah nakon obroka smatraju da voda razrjeđuje kiselinu u želucu i otežava mu rad, odnosno razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari. S njima se slaže i nutricionisti.

"Ako vodu pijete za vrijeme ili odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme nužno za razgradnju hrane. Preporučujem izbjegavanje vode pola sata prije i nakon jela. U tih 30 minuta, organizam ulazi u iduću fazu probavljanja hrane", kažu nutricionisti za portal food.ndtv.com.

S druge strane, stručnjaci u poznatoj klinici Mayo imaju sasvim drugačiji stav o ispijanju vode. "Ne trebate brinuti o tome da će voda razrijediti želučane sokove ili otežati probavu. Naprotiv, voda tijekom i nakom obroka pomaže procesu usitnjavanja hrane kako bi vaše tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari. Voda, također, omekšava stolicu što sprječava zatvor", objašnjavaju liječnici iz spomenute klinike. 

I eto opet smo na početku. Po svemu sudeći, najbolje je slušati svoje tijelo i piti vodu kada mu odgovara i kada ono od nas to traži.

Preporučuje se početi dan s čašom mlake vode kako biste potaknuli metabolizam i isto tako preporučuje se završiti dan s čašom vode.

01.07.2018. 09:02:00
http://metro-portal.hr/kada-treba-piti-vodu-i-koliko/113013/