Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2018. 11:06:40
METABOLIZAM

Kada najbrže trošimo kalorije?

Sjedenje u rano jutro nije isto kao sjedenje kasno poslijepodne i ranu večer, kada metabolizam topi 10 puta više kalorija

Evo zašto trebamo jesti pravi, obilni ručak
Evo zašto trebamo jesti pravi, obilni ručak (Arhiva)

Metabolizam nije jednak sva 24 sata, to smo valjda do sada već svi shvatili - postoji doba dana kada tijelo topi kalorije dok osoba samo sjedi. Dakle, sjedenje u rano jutro nije isto kao sjedenje kasno poslijepodne i ranu večer, kada metabolizam topi 10 puta više kalorija. 

Znanstvenici su istraživanje proveli na sedam osoba koje zatvorili u izolirani stan bez prozora, sata, mobitela i interneta. Dakle, nisu ni na kakav način mogli saznati koliko je sati. Rezultati su pokazali kako je metabolizam najsporiji za vrijeme čovjekove "biološke noći", a najbrži 12 sati nakon, dakle za vrijeme "biološkog popodneva i večeri".

Dakle, ako ljudsko tijelo brže troši kalorije popodne i u ranu večer, onda je najbolje kao najveći obrok napraviti ručak. 

"Nije samo ono što jedemo, nego kad jedemo i odmaramo. To utječe na količinu energije koju trošimo ili skladištimo kao masnoću. Navike u spavanju i jedenju su veoma važne za cjelokupno zdravlje", rekla je Jeanne Duffy, znanstvenica koja se bavila istraživanjem. 

07.12.2018. 11:06:40
http://metro-portal.hr/kada-najbrze-trosimo-kalorije/115765/