Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2013. 19:02:00
RITUALI

Kada hrana ima uvjerljivo najbolji okus

Svatko od nas zapravo krije neki svoj mali ritual koji koristimo pri konzumaciji određene hrane, i ne znajući da joj na taj način poboljšavamo okus.

Mali rituali popravljaju okus hrane
Mali rituali popravljaju okus hrane (Shutterstock)

Kako jedete, recimo, čokoladu? Imate li neki svoj ritual, ili je samo odmotate ili smažete? Znanstvenici su, naime, utvrdili da mali rituali prije same konzumacije hrane utječu na bolji okus onoga što jedemo.

Ritual je i puhanje svjećica na torti ili nazdravljanje prije jela, no svatko od nas zapravo krije neki svoj mali ritual koji koristimo pri konzumaciji određene hrane, i ne znajući da joj na taj način poboljšavamo okus.

Istraživači su ispitanike podijelili u dvije grupe i dali im čokoladu. Jedna je grupa pojela čokoladu nakon provođenja uputa koje su dobili - prvo su čokoladu trebali prelomiti na pola bez odmatanja, zatim odmotati i pojesti jedan dio, pa zatim isto tako i drugi.

Druga je grupa jela po vlastitim željama, a rezultati ocjenjivanja okusa pokazali su da je grupa koja je trebala izvesti mali ritual ocijenila okus čokolade boljim i više su uživali u konzumaciji od druge grupe.

Stoga, obratite pažnju na hranu i stostruko će vam se vratiti.

27.07.2013. 19:02:00
http://metro-portal.hr/kada-hrana-ima-uvjerljivo-najbolji-okus/79515/