Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2010. 12:10:00
MOBITELITET

Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

VIDEO - I prije početka puberteta, roditelji i djeca počinju se svađati oko kupnje prvog mobitela

Kada djetetu kupiti prvi mobitel?
Kada djetetu kupiti prvi mobitel? (Tina Phillips/freedigitalphotos.net)

Stručnjaci, roditelji i djeca često se razilaze u ocjenama prave dobi za početak korištenja mobitela.

Roditelji se s jedne strane osjećaju sigurnije kada svoje pulene mogu kontaktirati u bilo koje doba dana, ali s druge zaziru od dodatnih troškova.

Djeca već u osnovnoj školi počinju percipirati razne promidžbene poruke te se uspoređuju sa školskim prijateljima koji imaju vlastite mobilne ljubimce. Posjedovanje mobitela za njih je više pitanje pripadnosti i zabave nego stvarne potrebe.

Stručnjaci pak smatraju da mobiteli zapravo nemaju što tražiti u dječjim školskim torbama te da je njihova nabava opravdana tek u srednjoškolskoj dobi, odnosno ulaskom u pubertet.

Naime, tinejdžeri počinju više izbivati od kuće i mobitel im služi za komunikaciju s roditeljima, ali i kao važan alat za kontakt s vršnjacima i prijateljima.

Kada se odluče na kupnju mobitela djeci, roditelji bi trebali dobro razmisliti o tarifi i modelu.

Dječji mobiteli moraju biti čvrsti, odnosno otporni na sve ogrebotine i padove kojima će biti izloženi. Kako skupi, dizajnerski modeli magično privlače lopove, preporuča se da djeca svoj prvi mobitel naslijede od roditelja čime se smanjuje šteta nestanka ili krađe te s tim povezana količina prolivenih suza.

Jedine uistinu potrebne funkcije mobitela za djecu su telefoniranje i slanje poruka, dok bi se pristup bluetoothu i internetu, ukoliko postoji, obavezno trebao onemogućiti.

U moru različitih tarifa, za djecu su zbog kontrole troškova najprikladniji klasični bonovi koji garantiraju potrošnju do iznosa koji je prethodno uplaćen na račun.

Iako štetna zračenja mobitela dosada nisu znanstveno dokazana, o njima se puno raspravlja u stručnim krugovima i javnosti. Stoga se i djeci i odraslima savjetuje umjereno korištenje mobitela te, svakako, isključivanje uređaja za vrijeme spavanja.

Sljedeći će vas video sigurno ponukati da dobro razmislite je li vrijeme za mobitel....

13.11.2010. 12:10:00
http://metro-portal.hr/kada-djetetu-kupiti-prvi-mobitel/23070/