Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2009. 15:52:14
recenzija

Kad se sa srcem kuha - Julie & Julia

Kad vidite ime Meryl Streep na plakatu filma već standardno očekujete vrhunsku glumu, ali Meryl će vas opet iznenaditi i još više oduševiti

Julia Childs u Americi ima status kulinarske legende koju je ostvarila svojom francuskom kuharicom iz 1961., te televizijskim emisijama gdje je recepte približila američkim domaćicama na pristupačan i simpatičan način (vjerojatno nešto poput Steve Karapandže kod nas). Razinu njene popularnosti dokazuje i skeč prikazan u filmu, gdje ju Dan Aykroyd parodira u Saturday Night Liveu. U snimci tog nastupa u današnje doba uživaju Julie Powell i njen muž Eric.

A za Julie je Julia Childs upravo od neprocjenjive važnosti, netko tko će joj vratiti samopouzdanje i samopoštovanje, premda je nikada nije ni srela. S napola dovršenim romanom i gotovo napuštenom željom da postane spisateljicom, Julie radi na telefonima za obitelji žrtava napada na World Trade Center nakon čega je psihički potpuno iscrpljena.  Jedino što je zapravo koliko toliko veseli je kuhanje. Stoga odlučuje u 365 dana napraviti sve recepte iz kuharice Julije Childs, točnije njih 524, te svoja nastojanja popratiti svakodnevno na blogu. To kuhanje i pisanje postaje od zanimacije gotovo opsesijom i najvažnijom stvari u životu, ali istodobno počinje i privlačiti pažnju i zadobivati sve veći broj čitatelja.

Paralelno s kuhanjem i bloganjem pratimo i životni put Julije Childs koja sa svojim suprugom, američkim diplomatom Paulom dolazi u Pariz gdje pokušava smisliti što će sa sobom. Nakon pokušaja izrade šešira i kartanja bridgea, Paul je pita što ona zapravo voli raditi, na što dobiva jednostavan odgovor: „Jesti!“. I tako Julia upisuje prestižnu školu Cordon Bleu nakon čega s dvije Francuskinje kreće u dugogodišnje pisanje i prepravljanje svog kulinarskog remek-djela „Mastering the Art of French Cooking“.

Ephronin Pariz kao da je izašao iz „Amerikanca u Parizu“ Vincentea Minnellija, pun boja, veselja i, u ovom slučaju, okusa. Julia Childs se oduševljava kuhanjem i Francuskom poput djeteta, a interpretacija Meryl Streep je naprosto očaravajuća. Kad vidite njeno ime na plakatu filma već standardno očekujete vrhunsku glumu, ali Meryl Streep ovdje ponovno uspijeva oduševiti. Od naglaska, osmjeha do stasa (Julia Childs je prilično viša), od zanesene kuharice do seksualno osviještene osobe. Jednostavno je teško povući crtu između lika i glumice.

Odličan par imala je u Stanleyju Tucciju, izvrsnom glumcu koji samo pogledom može utjeloviti blagog i dobrog čovjeka (kao ovdje), ali koji je i vrsan komičar, a po potrebi i odličan negativac. Amy Adams je pak glumica koja može bilo koji lik učiniti simpatičnim, pa je tako slučaj i s Julijom Powell, ali ipak uspijeva pokazati i drugu stranu opsesije kuhanjem i egocentričnost koja joj je skoro uništila brak. 

Ton filma zapravo je bezbrižan poput romantičnih komedija Nore Ephron, no to ne znači da se u filmu ne dotiče i ozbiljnijih tema ili životnih kriza, naprotiv. I one su prikazane vrlo uvjerljivo, ali one nisu bit filma. Glavna stvar je u pronalaženju svog životnog puta, što su ove dvije žene uspjele. Pronašavši ono nešto u životu u čemu su dobre i što ih neizmjerno veseli i uhvativši se toga, one su vodile/vode ispunjen život. Ne škodi pritom ni imati partnera koji će imati razumijevanja i biti podrška. Recept za dobar život je tu. Samo treba naći sastojke i pripremiti ga. I ne odustati na prvom pokušaju.

Julie & Julia
SAD 2009.
Scenarij i režija: Nora Ephron
Uloge: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond.

Piše: Sanjin Petrović
03.11.2009. 15:52:14
http://metro-portal.hr/kad-se-sa-srcem-kuha-julie-and-julia/25640/