Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2014. 10:15:00
FAK KRITIKA

Kad se noć spusti nad Bukureštom

Film se sastoji od svega 18 kadrova, od kojih su većina poduže scene razgovora snimljene u jednom kadru, prilično zahtjevno i dobro izvedeno

Kad se noć spusti nad Bukureštom
Kad se noć spusti nad Bukureštom (Arhiva)

Kad se noć spusti nad Bukureštom počinje vrlo obećavajuće, dajući naslutiti kako je pred nama film koji u samom startu na stol stavlja određene koncepte i ideale kojima njegov redatelj/scenarist Corneliu Porumboiu stremi, i to kroz metanaraciju - u podužoj uvodnoj sceni pratimo razgovor između glavnih protagonista, filmskog redatelja (Bogdan Dumitrache) i sporedne glumice s kojom spava (Diana Avramut), upravo o tome na koji se način filmovi danas snimaju te kakve težnje dotični redatelj ima kada je u pitanju pokušaj da film u svakom svom segmentu predstavlja zrcalo stvarnosti, stavljajući u svojem monologu naglasak na dužinu kadrova tj. vremensko ograničenje koje postoji kada se snima na 35mm filmskoj vrpci.

Pritom daje glumici do znanja kako će se sutradan snimati dodatna scena u kojoj će biti gola, za što ona traži da bude potpuno scenaristički opravdano...

Film se sastoji od svega 18 kadrova, od kojih su većina poduže scene razgovora snimljene u jednom kadru, čime se dodatno podebljava činjenica da film operira prema istim načelima kojima je vođen glavni protagonist u vlastitom stvaralačkom procesu.

Mjesta radnje ponavljaju se: automobil u kojem se naši protagonisti voze, dok su gledatelji, skupa s kamerom, pozicionirani na stražnjem sjedalu, restorani, hotelske sobe. Te su scene ispunjene svim tišinama i trenucima praznog hoda kakvi su često prisutni "u stvarnom životu" tijekom razgovora s osobom s kojom već neko vrijeme dijelimo taj odsječak prostora i vremena u kojem se nalazimo.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu

30.09.2014. 10:15:00
http://metro-portal.hr/kad-se-noc-spusti-nad-bukurestom/87530/