Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 22:22:00
MEMORIJA

Kad mozak zablokira - što i zašto zaboravljamo

Sugurno ste barem jednom zaboravili gdje vam je automobil, kako se zove 'onaj' glumac, gdje ste već vidjeli onog zgodnog dečka ili djevojku i tako dalje; evo kako to izbjeći ubuduće

Jeste li zaboravni?
Jeste li zaboravni? (Filomena Scalise/FreeDigitalPhotos)

Često zaboravljate ključeve automobila, čini vam se da ste nekoga već negdje sreli, riječ vam je na vrhu jezika, ali nikako da je se sjetite? Prije nego si dijagnosticirate Alzheimera imajte na umu da se mozak svakome od nas povremeno zablokira - i to je sasvim prirodno! Barem tako tvrdi Cynthia Green, autorica knjige Brainpower Game Plan: Foods, Moves and Games to Clear Brain Fog, Boost Memory and Age-Proof Your Mind in 4 Weeks". Evo koje zaključke smo uspjeli izvesti iz njenih savjeta:

Znamo li se odnekud?

Kada susretnete nekoga izvan određenog konteksta (lokalna prodavačica u kinu, knjižničarka na koncertu...) katkada može biti teško sjetiti se tko je ta osoba. Prepoznajete je, ali ne uspijevate napraviti poveznicu s njom jer je kontekst u kojem ste se sreli drugačiji. Pokušajte, kad god nekoga često susrećete ili nekoga prvi put upoznate, zapamtiti neku tjelesnu karakteristiku te osobe - kosu, oči, naočale, tetovažu, uši, prsten i tako dalje. Bolje se prisjećamo ljudi ako imamo tjelesne ili druge određene perceptivne signale i pokazatelje.

Na vrh jezika

Vrlo je frustrirajuće kad se u određenim situacijama ne možemo prisjetiti riječi, naziva knjige, filma, imena ili nečeg drugog. Istraživači to nazivaju proaktivnom interferencijom - stare informacije blokiraju nove. Na primjer, učili ste neki strani jezik u mladosti. Recimo, španjolski; znate kako se na tom jeziku kaže 'češalj'. Ali sad kad učite, na primjer, francuski, ne možete se sjetiti kako se na tom jeziku kaže ta riječ.

Učinak je jednak i u obrnutom smjeru - nova informacija blokira staru. Zapamtili ste novi telefonski broj pa se ne možete sjetiti staroga. Informacija je tu, u glavi, na vrhu jezika, samo je ne možemo dosegnuti. Zatvorite oči, i prestanite raditi sve što ste dotada radili. Skoncentrirajte se i informacije će se povezati i više se neće preklapati.

Gdje mi je auto?

Ovo se događa kad ne povežemo ili ne oblikujemo sjećanje na okruženje. Usmjereni smo na sitne stvari - Imamo li lisnicu sa sobom? Jesmo li sve uzeli? Jesmo li zaključali automobil? Jesmo li zapamtili što treba kupiti? Međutim, kad ne gledamo oko sebe i ne upijemo informacije o okruženju, ono neće ostati urezano u našem sjećanju.  Na primjer, parkirali ste na drugoj podzemnoj razini u garaži Avenue Malla. zapamtite gdje vam se automobil nalazi od ulaza do lifta, je li neki stub ili natpis u blizini. Stvorite unutarnju mentalnu kartu s lokacijom vozila i nećete imati problema s pronalaskom mjesta gdje ste ga ostavili.

Što ja uopće tražim ovdje?

Sigurno ste barem jednom ušli u neku prostoriju u kući ne znajući zašto ste tu. Ovakve blokade podrazumijevaju probleme u 'radnoj memoriji' - to je kada istovremeno razmišljate o nekoliko stvari. Sjedite za stolom u radnoj sobi, radite na laptopu, potreban vam je disk kojeg ste obećali dati šefu, krenete u sobu po njega misleći kako morate do trgovine, morate pokupiti dijete iz škole i nazvati suprugu, dolazite u drugu sobu i potpuno ste zaboravili po što ste došli. važno je biti koncentriran na jednu stvar sve dok je ne obavite. Na taj način ćete izbjeći slične situacije.

Imena

Poveznica između lica i imena je vrlo arbitrarne prirode. Nema nikakvih pravila - znači, plavuša dva stola pored vas ne mora se zvati Maja, niti se onaj seksi konobar crnih očiju mora zvati Nikola i slično tome. Često se ne možemo sjetiti imena osoba koje smo netom upoznali. Zato je važno da pozorno gledate u osobu koju upoznajete i izmislite nešto o njoj - neku priču, dajte joj nadimak u svojoj glavi koji podsjeća na njeno ime, stvorite sliku o tome kako je odjevena, bilo što što će vas kasnije asocirati na tu osobu i njeno ime.

10.11.2010. 22:22:00
http://metro-portal.hr/kad-mozak-zablokira-sto-i-zasto-zaboravljamo/51021/