Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 17:55:36
ČUVAJTE SEBE I PARTNERA

Kad je dobro testirati se na spolno prenosive bolesti

Testirajte se prije nove veze, prije trudnoće i ako primijetite promjene na tijelu - nije na odmet otići na kontrolu čisto i radi samoga zdravlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

U suvremenom i razvijenom svijetu sasvim je normalno testirati se na spolno prenosive bolesti. U Hrvatskoj se jako malo ljudi odlučuje na takav korak. S jedne strane to je razumljivo jer postoji prirodni strah od neočekivanih rezultata dok s druge strane testiranje pomaže da se reagira na vrijeme i spriječe ozbiljniji problemi. Koji su trenutci kada je testiranje na spolno prenosive bolesti preporučljivo? Pročitajte u nastavku.

Početak nove veze

Nikada ne možete biti u potpunosti sigurni s kime dijelite postelju iako ste uvjereni da poznajete partnera. Mogu postojati stvari o kojima ne znate ništa a koje bi mogle utjecati na vaše spolno zdravlje. Zato prije nego se upustite u seks s novim partnerom preporučamo vam testiranje kako bi oboje mirno spavali. Naravno, testu se podvrgnite oboje i vaše će zdravlje biti sigurno, a kasnija seksualna sloboda velika.

Prije trudnoće

Prije nego se odlučite za dijete, važno je da se testirate jer možda veza na početku ili u nekim trenutcima nije bila monogamna. Neke spolne bolesti imaju duže vrijeme inkubacije što znači da ste možda i zaraženi ali se bolest još nije počela manifestirati. Važno je da se testirate oboje i time isključite moguće komplikacije. Sifilis ili hepatitis B više godina mogu biti pritajeni u tijelu i ne uzrokovati nikakve simptome a mogu se prenijeti s majke na dijete i uzrokovati prerani porod ili rođenje mrtvog djeteta.

Iako možda nije došlo do spolnog odnosa, dobro se je testirati poslije avantura s nepoznatim ljudima. Neke spolno prenosive bolesti prenose se oralnim seksom ili intenzivnim ljubljenjem i predigrom. Isto tako potrebno je testirati se kada ste imali seks bez zaštite jer su gonoreja, herpes ili klamidija vrlo učestale spolno prenosive bolesti. To vrijedi i za virus HIV-a, koji srećom nije toliko učestao na našim prostorima, ali svejedno budite oprezni.

Ako primijetite promjene na tijelu

Iako ste se testirali, moguće je da nema simptoma bolesti jer im treba više vremena da se pokažu. Test može biti negativan. No, ako sumnjate na nešto ili primijetite da vam se na tijelu nešto mijenja ili pojavljuje, na primjer, iscjedak, ružan miris genitalija, svrab ili drugo, odite svom liječniku koji će vam savjetovati što dalje. Odite zajedno s partnerom kako bi spriječili da se i on zarazi ili, ako je već kasno, da se istovremeno i što prije djeluje na bolest.

Izvor: Intimatemedicine.com

22.12.2009. 17:55:36
http://metro-portal.hr/kad-je-dobro-testirati-se-na-spolno-prenosive-bolesti/29189/