Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2017. 13:01:00
EH, DA ...

Kad djeca usvajaju predrasude i gdje?

Ako mislite prebaciti odgovornost na bilo koga izvan obiteljskog okruženja, razmislite još jednom - sve se to uči doma...

Pazite li što učite djecu?
Pazite li što učite djecu? (Shutterstock)

Djeca školske dobi već imaju predrasude o svojim vršnjacima koji su pretili, a da to ni ne znaju, otkrila je nova studija. Kako bi izmjerili razinu predrasuda kod djece, istraživači su im pokazali fotografije djece koja su mršava i djece s prekomjernom tjelesnom težinom. 

Otkrili su da su djeca pokazala više predrasuda prema djeci s prekomjernom tjelesnom težinom nego prema mršavijima. 

Nejasno je odakle ove predrasude potječu, ali su prijašnja istraživanja o rasnim predrasudama kod djece pokazala da nesvjesne predrasude nisu urođene, rekla je jedna od autorica studije dr. Eliana Perrin, profesorica pedijatrije s University of North Carolina. Drugim riječima, te predrasude su naučene

Sad je pitanje kako te vrste predrasuda utječu na ponašanje

Više od 100 djece, u dobi od 9 do 11 godina, bila su uključena u studiju koja je objavljena 23. lipnja u časopisu Pediatrics. Svakom djetetu je pokazano devet uparenih fotografija, ali jedna po jedna. Uparene su slike djece iste dobi, rase i spola, ali na jednoj je bilo mršavo dijete, a na drugoj pretilo.

Nakon što su djeca pogledala svaku pojedinu sliku od tih devet parova, istraživači su im pokazali slike besmislenih uzoraka zvanih fraktala (geometrijskih objekata koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo) i zamolili ih da se usredotoče na te slike. Prethodna istraživanja pokazala su da je prikazivanje ljudskih fotografija pojedinaca praćeno slikama fraktala, valjani način mjerenja implicitnih pristranosti i predrasuda.

Djecu su tada zamolili da ocjene svaki fraktalnu sliku kao 'lošu' ili 'dobru'. Otkrili su da je 64 posto djece ocjenilo fraktale koje su vidjeli iza fotografija mršave djece kao dobru, a 59 posto koje su vidjeli poslije djece s prekomjerenom tjelesnom težinom kao loše.

Djeca su bila otprilike 5 posto pristranija prema djeci s prekomjernom tjelesnom težinom na fotografijama od mršave djece, rekli su istraživači, što je tako mladu dob visoka razina predrasuda. Sad je pitanje kako te vrste predrasuda utječu na ponašanje djece prema njihovim vršnjacima.

30.06.2017. 13:01:00
http://metro-portal.hr/kad-djeca-usvajaju-predrasude-i-gdje/105855/