Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 15:25:22
NA METI KRITIKA

Južnokorejski ministar obrane podnio ostavku

Ministar Kim Tae-Young ostavkom je preuzeo odgovornot za incidente između Južne i Sjeverne Koreje

Kim Tae-Young
Kim Tae-Young (Wikipedia)

Južnokorejski ministar obrane koji se našao na meti kritika zbog odgovora Južne Koreje na bombardiranje Sjeverne Koreje, podnio je u četvrtak ostavku predsjedniku Lee Myung-Baku, koji ju je prihvatio, objavilo je predsjedništvo.

Ministar Kim Tae-Young dao je ostavku "kako bi preuzeo odgovornost za niz nedavnih incidenata", ističe se u priopćenju predsjedništva.

Južnokorejska vlada bila je u četvrtak izložena žestokim kritikama jednog dijela medija i političara koji ju optužuju za slabost, pošto je Sjeverna Koreja u utorak bombardirala južnokorejski otok. U sjevernokorejskom granatiranju su četiri osobe izgubile život.

Pjongjang je ispalio 170 granata na južnokorejski otok Yeonpyenong: 90 ih je palo u more, a 80 je posijalo paniku na otoku. Južnokorejske snage su uzvratile s 80 granata. Zastupnici u Seulu ocijenili su da je to premalen broj i da je južnokorejskoj vojsci trebalo previše vremena za odgovor, što je sjevernokorejskim snagama omogućilo da dvaput otvore paljbu.

Bivši ministar obrane Kim Jang-soo, koji je ušao u stranku predsjednika Leeja, rekao je da je reakcija vojske "razočarala" i ocijenio je, kao i ostali zastupnici u parlamentu, da su južnokorejske snage morale odmah poslati borbene zrakoplove koji bi neutralizirali sjevernokorejsko topništvo.

No ministar Kim Tae-Young mu je odgovorio da su zračni napadi mogli izazvati "totalni rat". Kim Tae-Young je već bio na meti kritika nakon torpediranja južnokorejske korvete koje se pripisuje Pjongjangu, u kojemu je u ožujku 2010. poginulo 46 mornara. U istrazi se upozorava na niz vojnih pogrješaka.(hina/metro-portal)

25.11.2010. 15:25:22
http://metro-portal.hr/juznokorejski-ministar-obrane-podnio-ostavku/51757/