Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 00:01:00
SUMMIT MADRID

Južnoamerički vođe traže novi način za upravljanje svijetom

Multilateralizam je način rješavanja problema u današnjem svijetu, a organizacije poput MMF-a i Svjetske banke postale su zastarjele, smatra argentinska predsjednica

Južna Amerika Cristina Fernandez Evo Morales Sebastian Pineda Hugo Chavez
Južna Amerika Cristina Fernandez Evo Morales Sebastian Pineda Hugo Chavez (Shutterstock - Ilustracija)
Južnoamerički čelnici u utorak su pozvali na nalaženje novih oblika upravljanja dok je Europska unija istaknula potrebu reformiranja globalnog financijskog sustava.

"Svijet se promijenio, promijenio se snažno", rekla je argentinska predsjednica Cristina Fernandez na summitu zemalja Europske unije, Južne Amerike i Kariba zaključenom u Madridu, na kojemu je sudjelovala je i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Multilateralizam je način rješavanja problema u današnjem svijetu, a organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke postale su zastarjele, rekla je Fernandez. "Trebamo nove instrumente globalnog upravljanja", rekla je Fernandez.

"Institucije prošlosti" ne mogu se nositi sa sadašnjim problemima, rekao je čileanski predsjednik Sebastian Pineda. On je rezultate ocijenio "nedostatnim". "Problemi su u globalnom koktekstu brži od rješenja", rekao je Pineda. U zajedničkoj deklaraciji Južna Amerika i EU složili su se da će razvijati "novu financijsku arhitekturu" radi sprječavanja situacija poput sadašnje ekonomske krize.

Osudili su protekcionizam, obećali da će osigurati veću moć zemljama u razvoju u globalnom ekonomskom upravljanju i promicati tehnologiju i inovaciju za socijalnu inkluzivnost i održivi razvoj. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom, istaknuo je potrebu "mijenjanja financijskog modela".

Zapatero je pohvalio južnoameričku gospodarsku snagu rekavši da je "kontinent dobro prevladao krizu i pred sobom ima godine gospodarskog rasta". "Strateško partnerstvo" između EU-a i Južne Amerike treba unaprijediti kako bi se prilagodilo svijetu u promjenama, rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy. EU i šest zemalja Srednje Amerike najavili su svoj prvi do sada sklopljeni sporazum o slobodnoj trgovini nakon što su sinoć zaključeni trogodišnji pregovori.

EU je u ponedjeljak pristao ponovno pokrenuti pregovore s Mercosurom, koji uključuje Brazil, Argentinu, Urugvaj i Paragvaj, o zoni slobodne trgovine koja bi obuhvaćala 800 milijuna ljudi. Očekuje se i potpisivanje trgovinskih sporazuma s Peruom i Kilumbijom u Madrirdu. Drugi rezultati summita uključuju stvaranje mehanizama EU-a koji će olakšati ulaganje do tri milijarde eura u Južnu Ameriku te akcijski plan za razvoj partnerstva EU-a 8 Južne Amerike. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 00:01:00
http://metro-portal.hr/juznoamericki-vodje-traze-novi-nacin-za-upravljanje-svijetom/40350/