Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2013. 08:43:00
TUGA

Južnoafrikanci tuguju za Nelsonom Mandelom

Tisuće Južnoafrikanaca spontano su se okupile u subotu kako bi odale počast i zahvalnost Nelsonu Mandeli

Na pokop Nelsona Mandele dolaze svi koji nešto znače u svijetu
Na pokop Nelsona Mandele dolaze svi koji nešto znače u svijetu (Arhiva)

Na ulicama, radiju i televiziji govori se samo o 'Tati Mandeli' i svemu što mu duguje ta zemlja koja danas ima 53 milijuna stanovnika od kojih je polovica mlađa od 25 godina. Ispred kuće bivšeg predsjednika i dalje se okuplja mnoštvo. Na travnjaku blizu kuće postavljen je improvizirani oltar oko kojeg gore svijeće.

Južnoafričke televizije od četvrtka navečer neprekidno prikazuju snimke okupljenih ljudi koji odaju počast Nelsonu Mandeli, dokumentarne filmove o njegovom životu i njegove govore.

Dalindyeboa, kralja klana Thembu, kojem je pripadao Mandela, očekuju u subotu u Johannesburgu na tradicionalnoj svečnosti predviđenoj u Qunu, gradu gdje će biti pokopan.

Na pogrebu 15. prosinca svoj su dolazak najavili brojni predsjednici, bivši i sadašnji šefovi vlada, kraljevi i kraljice, umjetnici, duhovni vođe cijelog svijeta od kojih će brojni nazočiti i svečanosti u Sowetu u utorak na stadionu Soccer City. Upravo na tom stadionu Nelson Mandela se posljednji puta službeno pojavio u javnosti 2010. na finalu Svjetskog kupa.

I neke druge zemlje su proglasile državnu žalost, poput Čada i Senegala i spustile zastave na pola koplja poput Sjedinjenih Država čija trojica predsjednika, sadašnji Barack Obama i njegova dvojica prethodnika George W. Bush i Bill Clinton, također dolaze u Južnoafričku Republiku.

Nelson Mandela je izdahnuo u Johannesburgu u 95. godini nakon višemjesečne agonije koja je omogućila zemlji da se pripremi na razdoblje nakon Mandele, što nije nimalo umanjilo osjećaj tuge po objavi njegove smrti u četvrtak navečer.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (89) utemeljitelj neovisnosti Zimbabavea 1980., pozdravio je veliku ikonu afričke emancipacije. U svibnju je predbacio Mandeli pretjeranu dobronamjernost prema južnoafričkim bijelcima i istaknuo da je 'predobar, preljubazan, gotovo svetac'.

08.12.2013. 08:43:00
http://metro-portal.hr/juznoafrikanci-tuguju-za-nelsonom-mandelom/82036/