Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2010. 13:55:50
NIŠTA OD ODMAZDE

Južnoafrički sud spriječio spaljivanje Biblije

Južnoafrički sud spriječio je namjeru jednog južnoafričkog poslovnog čovjeka, muslimana, da spali primjerke Biblije kao odgovor na prijetnju američkog pastora da će to učiniti s Kuranom

Biblija
Biblija (Getty Images)

Visoki sud u Johannesburgu u petak navečer donio je hitni ukaz kojim zabranjuje Mohamedu Vawadi da organizira spaljivanje Biblije. Taj Južnoafrikanac izjavio je da ga je potaknuo Terry Jones, pentekostalni pastor koji je pripremao spaljivanje Kurana na devetu godišnjicu napada 11. rujna 2001., što je izazvalo zabrinutost državnih, vojnih i vjerskih dužnosnika u SAD-u i svijetu, te prosvjede u nekim muslimanskim zemljama.

"Razbjesnio me i osupnuo. Moj je čin bio usmjeren protiv njega. Želio sam ga zaustaviti na bilo koji način", rekao je Vawada. Zahtjev sudu da zaustavi spaljivanje Biblije uputila je skupina južnoafričkih muslimanskih intelektualaca.

Njihov odvjetnik je objasnio da su suci odlučili da se spaljivanjem vjerskog teksta kojeg članovi jedne južnoafričke zajednice smatraju svetim krši zakon i da je sloboda izražavanja jedne osobe ograničena ako njezino izvršavanje drugi smatraju uvredljivim.

Sam Vawda izjavio da je zadovoljan odlukom suda koji je naglasio važnost poštovanja svetih tekstova, bila to Biblija, Tora ili Kuran. Njegov odvjetnik je ocijenio da bi SAD trebale slijediti južnoafrički primjer u slučaju pastora Jonesa i drugih koji će u budućnosti imati slične zamisli. (hina/metro-portal)

11.09.2010. 13:55:50
http://metro-portal.hr/juznoafricki-sud-sprijecio-spaljivanje-biblije/47738/