Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 13:13:34
POLIGAMIJA

Južnoafrički predsjednik paralelno vodi tri braka

Sve tri prve dame smjenjuju se kada ga treba pratiti na službena događanja

(Wikipedia)

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, jedan od najpoznatijih svjetskih poligamista, oženit će u ponedjeljak kao svoju treću suprugu Thobeku Mabhiju.

Svečanosti će nazočiti deseci rođaka, članova zajednice i političkih i poslovnih čelnika, potvrdili su članovi obitelji za lokalne medije.

Zuma (67) je zaručen s Thobekom Mabhija, koja je u kasnim tridesetim godinama, od 2007. godine i već imaju zajedničku djecu.

Predsjednik je također u braku i sa Sizakele Khumalo, koja mu je prva supruga, te s Nompumelelo Ntuli-Zumom.

Sve tri "prve dame" nazočile su njegovoj inauguraciji u svibnju i smjenjuju se kada ga treba pratiti na službena događanja.

Ovo će biti peti Zumin brak. On je bio oženjen i s ministricom unutarnjih poslova Nkosazanom Dlamini od koje se razveo 1998. Također je bio u braku s Kate Mantsho Zuma koja je počinila samoubojstvo 2000.

Tradicionalna kultura Zulua muškarcu dopušta više od jedne zakonite supruge. Osim po brojnim brakovima, Zuma je u javnosti poznat i po manje lijepim stvarima.

Protiv njega je bilo podignuto nekoliko optužnica - za korupciju, prijevare, pranje novca i reket, ali je tužiteljstvo od njih odustalo. Kontroverzni je političar bio optužen i za silovanje, ali je u sudskom procesu 2006. oslobođen te optužbe. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 13:13:34
http://metro-portal.hr/juznoafricki-predsjednik-paralelno-vodi-tri-braka/29878/