Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2018. 12:44:00
HMMM

Južna Koreja udarila po bankama koje trguju kriptovalutama

Banke NH Bank, Industrial Bank of Korea, Shinhan Bank, Kookmin Bank, Woori Bank i Korea Development Bank otvorile su račune za virtualne valute klijentima koji njima trguju

Nije baš sigurno
Nije baš sigurno (Arhiva)

Bitcoin i ostale kriptovalute ne silaze s naslovnica svojim skokovima u vrijednosti i probojem u mainstream sredstava plaćanja, iako putem nailaze na velike zapreke. S jedne strane, ozbiljni ulagači poput Warrena Buffeta i njegovog partnera tvrde da od njih treba bježati kao od kuge, s druge strane zasipaju nas vijesti o bitcoin milijarderima...

No, kako se i dalje transakcije baš i ne mogu pratiti od strane regulatornih tijela, Južna Koreja povukla je potez koji je srušio vrijednost bitcoina za velikih 15 posto - zajednička inspekcija Komisije za financijske usluge (FSC) i Financijske supervizorske službe (FSS) provjerit će poštuju li banke zakone o suzbijanju pranja novca i koriste li stvarna imena za račune, kazao je na konferenciji za novinstvo predsjedatelj FSC-a Choi Jong-Ku.

Banke NH Bank, Industrial Bank of Korea, Shinhan Bank, Kookmin Bank, Woori Bank i Korea Development Bank otvorile su račune za virtualne valute klijentima koji njima trguju a inspekcije im trebale ponuditi smjernice i nisu poslane zbog prekršaja, napominje dužnosnik FSC-a.

"Virtualne valute zasad ne funkcioniraju kao sredstvo plaćanja i koriste se u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca, organizirane i prijevare investitora", podsjeća Choi.

"Prateći su učinci ozbiljni i dovode do problema hakiranja u institucijama koje se bave kriptovalutama kao i nesrazmjerno učestalim špekulacijama", dodaje on.

Glasnogovornica Woori Banka kazala je Reutersu da ispunjavaju upitnik koji su im dali inspektori. Woori je po njezinim riječima prošlog mjeseca prestao pružati usluge vezane za virtualne račune zbog pretjeranih troškova korištenja sustava transakcija baziranih na pravim imenima.

Dužnosnik FSC-a napomenuo je pak kako vlasti nastoje utvrditi i mogućnosti smanjenja rizika koje sa sobom donosi trgovanje virtualnim valutama, uključujući i zatvaranje banaka. Bitcoin i druge virtualne valute izuzetno su popularni u Južnoj Koreji i vladini su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog špekulacija.

Guverner središnje banke upozorio je prošlog tjedna na "iracionalno bujanje" trgovanja virtualnim valutama. U prosincu je platforma za trgovanje virtualnim valutama Youbit prestala poslovati, zatraživši zaštitu od vjerovnika nakon dva slučaja hakiranja.

14.01.2018. 12:44:00
http://metro-portal.hr/juzna-koreja-udarila-po-bankama-koje-trguju-kriptovalutama/109702/