Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 11:53:29
PRIJETNJE NE STAJU

Južna Koreja prijeti Sjevernoj bombardiranjem

Novi južnokorejski ministar obrane kaže da će sigurno bombardirati susjede ako se ponovi prošlotjedni napad

Južna Koreja prijeti Sjevernoj bombardiranjem
Južna Koreja prijeti Sjevernoj bombardiranjem (Getty Images)

Južna Koreja u petak je priopćila da će bombardirati Sjevernu Koreju ako ponovi prošlotjedni napad, javljaju mediji u Seulu.

"Ukoliko dođe do novih provokacija, definitivno ćemo upotrijebiti naše zrakoplove za bombardiranje Sjeverne Koreje", odgovorio je ministar obrane Kim Kwan na pitanje kako će odgovoriti na drugi napad nakon što je Sjeverna Koreja prošli tjedan bombardirala otok u blizini sporne pomorske granice.

Umirovljeni general Kim Kwan potvrđen je pred parlamentarnim odborom kao novi ministar obrane samo dan nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju regiji i svijetu.

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Japana i Južne Koreje sastaju se u ponedjeljak u Washingtonu gdje će raspravljati o Sjevernoj Koreji. Kina je odbila poziv na taj sastanak. Peking je predložio da se početkom prosinca sastanu šestorica sudionika pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu (dvije Koreje, SAD, Japan, Rusija, Kina) naglasivši "duboku zabrinutost" međunarodne zajednice zbog napetosti između dviju Koreja.

Gotovo 60 godina dvije Koreje se sučeljavaju preko jedne od najnaoružanijih granica u svijetu. Nikada nisu potpisale mirovni sporazum i službeno okončale Korejski rat od 1950-53. Sjeverna Koreja posjeduje više od 5.000 višecjevnih raketnih bacača uperenih na Seul, grad u kojem živi najmanje 10 milijuna stanovnika. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 11:53:29
http://metro-portal.hr/juzna-koreja-prijeti-sjevernoj-bombardiranjem/52125/