Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2009. 09:55:29
briga za okoliš

Južna Koreja blizu stvaranja biorazgradive plastike

Znanstvenici su korak bliže otkrivanju načina za stvaranje netoksičnih plastičnih materijala

Najčešći plastični predmeti u kući
Najčešći plastični predmeti u kući (Wikipedia)

Skupina znanstvenika iz Južne Koreje proizvela je polimere koji se koriste u svakodnevnim plastičnim proizvodima i to kroz bioinženjering, a ne korištenjem fosilnih goriva. Vjeruje se da će sada biti moguće proizvesti plastiku koja nije štetna za okoliš, biorazgradiva je i niske toksičnosti.

Istraživači su se fokusirali na polilaktičnu kiselinu (PLK) koja čuva ključ proizvodnje plastike kroz prirodne i obnovljive izvore. Polimeri su molekule koje u svakodnevnom životu možete pronaći u gumi i plastici.

"Poliesteri i ostali polimeri koje svakodnevno koristimo uglavnom nastaju iz fosilnih ulja koja se stvaraju kroz procese rafiniranja ili neke druge kemijske procese", kaže profesor Sang Yup Lee.

Inače, zamisao da se polimeri proizvode iz obnovljive biomase privlačila je pozornost znanstvenika već dugo vremena i to ponajviše zbog konstantnog problema zaštite okoliša te ograničenih količina fosilnog goriva. PLK je sjajna alternativa jer je biorazgradiv materijal i vrlo malo je toksičan za ljude.

Dosad se PLK proizvodio u dva koraka - fermentacijom  i kemijskim procesima -  oba kompleksna i skupa. Znanstvenici su uz pomoć metabolički stvorene bakterije E. coli uspjeli proceduru smanjiti na samo jedan korak.

"Kombinacijom metaboličkog i enzimskog inženjeringa doveli smo proces stvaranja PLA do samo jednog koraka", kaže Lee.

To je iznimno važno otkriće danas kad su glavni problem u svijetu energija, ograničeni izvori goriva te okoliš.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biotechnology and Bioengineering
23.11.2009. 09:55:29
http://metro-portal.hr/juzna-koreja-blizu-stvaranja-biorazgradive-plastike/27049/