Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2010. 15:20:55
JOHANNESBURG

Južna Afrika obilježava 50. obljetnicu masakra u Sharpvilleu

Godine 1960. policajci su u Sharpvilleu ubili 69 crnih Južnoafrikanaca koji su prosvjedujući spalili dokumente koje su stalno morali nositi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Članovi obitelji južnoafričkih žrtava obilježili su u nedjelju, podizanjem cvijeća visoko u zrak i polaganjem na grobove stradalih, 50. obljetnicu masakra koji je izazvao žestoku međunarodnu osudu i bio prijelomna točka borbe protiv apartheida.

Okupljeni su pjevali pjesme posvećene slobodi koje potječu iz vremena borbe protiv rasističke vladavine bjelaca. Godine 1960. policajci su ubili 69 crnih Južnoafrikanaca u Sharpvilleu, gdje su prosvjednici spalili propusnice što su ih, prema naredbi bjelačkih vlasti, stalno morali nositi.

Potpredsjednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlanthe također je položio cvijeće na spomenik u Vrtu sjećanja i razgovarao s preživjelima te s članovima obitelji žrtava masakra. Motlanthe bi se kasnije u nedjelju trebao obratiti mnoštvu na stadionu u Sharpvilleu.

Ipak, mnogi se pitaju kada će promjene za koje su se borili prije pola stoljeća stići u Sharpeville. Stanovnici su proteklih tjedana na ulicama palili gume prosvjedujući zbog nedostatka osnovnih javnih usluga, kao što je opskrba strujom i pitkom vodom.

"Naši životi počeli su se mijenjati kada je oslobođen Nelson Mandela, no ljudi i dalje teško žive, a financijska moć je u rukama bijelaca", rekao je Abram Mofokeng, koji je bio 21-godišnjak kada je policija 1960. zapucala na prosvjednike, uključujući žene i djecu.

Masakr je izazvao međunarodnu osudu zbog neljudskog odnosa prema crnačkoj većini i doveo do zabrane rada Afričkog nacionalnog kongresa (ANC). ANC obnaša vlast u Južnoafričkoj Republici od prvih višestranačkih izbora 1994. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 15:20:55
http://metro-portal.hr/juzna-afrika-obiljezava-50-obljetnicu-masakra-u-sharpvilleu/35984/