Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2021. 09:04:54
MLJAC

Jutarnja hrana koja vas drži cijeli dan

Mnogi od nas čim se probude žele se razbuditi i pojačati energiju kavom ili čajem - no, ima i boljih varijanti

Grickajte kroz dan...
Grickajte kroz dan... (Arhiva)

Jutarnja shema mnogima je ista - nakon buđenja prvo stave kuhati kavu ili čaj i nakon toga je popiju i kreću na posao, što je izgleda prilično pogrešno.

Mnogi stručnjaci ne preporučuju tople napitke natašte, već dan treba započeti čašom vode, zatim suhim voćem, a nakon sat vremena mogu uslijediti omiljena kava ili čaj.

Čak i ako iz nekog razloga ne možete odustati od te vruće šalice čaja ili kave, bilo bi dobro da uz to nešto pojedete kako biste održali energiju tijekom cijelog dana.

Kako biste stalno imali dovoljno energije, morate redovno jesti. To znači barem pet manjih i pažljivo odmjerenih obroka dnevno. Ako se prejedate, brzo ćete se osjećati naduto, neugodno i pospano.

Dijetetičarka Vibha Puri navodi nekoliko namirnica koje će vam pomoći da cijeli dan budete energični.

>> Najbolji obrok na poslu je - smrznuta hrana? >>

Banane - ako se i u vašem planu prehrane nalazi ovo ukusno i zdravo voće, obogatili ste svoj jelovnik namirnicom koja sadrži puno hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Osim što pozitivno utječe na zdravlje, banana vam može poslužiti kao gorivo za trening ili izvor energije za obavljanje svakodnevnih obaveza. One su bogati izvori kalija, vitamina B6 i složenih ugljikohidrata. Banane su bogati izvor energije.

Jaja - bjelanjci su bogati proteinima koji nas održavaju snažnima i aktivnima tijekom dana. "Jaja u izobilju sadrže aminokiselinu zvanu leucin koja pomaže u razgradnji masti za stvaranje konstantne energije", smatra Puri.

Masna riba - ona je bogat izvor omega masnih kiselina. Losos i tuna najbolji su izbor. Oni su također bogati vitaminom B12 koji s folnom kiselinom djeluje na regulaciju crvenih krvnih stanica i čini željezo boljim. "Bolja crvena krvna zrnca znače bolju energiju i manji umor", dodaje.

Orašasti plodovi - opće je poznato da je orašasto voće nevjerojatan izvor ugljikohidrata, vlakana i omega 3 masnih kiselina. Orasi, indijski orasi i bademi su najbolji izbor. Oni sudjeluju u povećanju razine energije i održavaju čovjeka neumornim tijekom dana.

>> Kad smijemo jesti što želimo? >>

Smeđa riža - budući da je nevjerojatan izvor vlakana i vitamina, smeđa riža dugo vas drži sitima i regulira razinu šećera u krvi jer ima nizak glikemijski indeks. Time se stvara dovoljno energije da tijelo ostane energično cijeli dan.

15.10.2021. 09:04:54
http://metro-portal.hr/jutarnja-hrana-koja-vas-drzi-cijeli-dan/134665/