Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2010. 13:51:36
ODBACIO OPTUŽBE

Jurica: Morao sam plaćati skupe večere i poklone

Jurica je rekao da je sav novac potrošio na plaćanje ručkova i večera osobama s kojima se susretao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadic / CROPIX )

Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica danas je odbacio USKOK-ove optužbe da je na plaćanje privatnih računa kreditnim karticama i novcem diplomatske misije potrošio najmanje 677 tisuća kuna državnog novca.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić već za sutra je najavio završne riječi obrane i optužbe, nakon čega će objaviti nepravomoćnu presudu.

Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a u medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kocku.

"Nisam ništa radio u smislu osobnog okorištavanja ili bilo što što bi išlo prema stjecanju imovinske koristi", kazao je Jurica u svojoj obrani, nakon što mu je tužitelj pročitao optužnicu koju je bivši diplomat u potpunosti odbacio.

Diplomacija košta

Jurica je rekao da je sav novac potrošio na plaćanje ručkova i večera osobama s kojima se susretao zbog poslovnih obveza, ali i kupovanje skupih poklona poput zlatnih manžeta, porculanskih ukrasa za stolove, kozmetike, pribora za pisanje pa čak i srebrnih svjećnjaka za sinagogu.

Gotovinu koju je podizao na bankomatima u SAD-u, Hrvatskoj i Španjolskoj također je trošio na čašćenje, davanje napojnica i taksi.

"Diplomacija je skupa djelatnost, a njena uspješnost ovisi o standardima koji se uspostavljaju i njeguju. Reprezentacija nisu samo troškovi ručkova ili večera i tvrdim da ništa nije utrošeno za osobne potrebe", kazao je Jurica

Ipak, priznao je da je dokumentaciju o napravljenim troškovima neuredno vodio, zbog čega je, nakon što su ga iz Ministarstva vanjskih poslova upozorili na nepravilnosti, u potpunosti vratio dug.

"Moja pogreška je što nisam bio discipliniran pri nadzoru, ali nisam učinio ništa za što me se tereti. Da sam se htio okoristiti 'kokošarenjem' ne bih to radio preko kartica na kojima se vidi svaki napravljeni trošak", ustvrdio je Jurica.

"Cijeli sam iznos vratio na riječ, uz pomoć svoje supruge i dvije kćeri, iako mi nije predočena struktura troškova", ustvrdio je Jurica, ističući da je pritom i preplatio oko 20 tisuća dolara.

Na pitanje suca Ivana Turudića bivši veleposlanik nije pojasnio zašto je vratio novac za koji tvrdi da je potrošio u službene svrhe. Kazao je tek da je mislio kako će na taj način osnažiti svoju političku poziciju jer se nije želio sporiti s Ministarstvom.

Nisam kockar

No, nakon svega je, kaže, odlučio podnijeti neopozivu ostavku, a pritom je ocijenio kako je to u konačnici bilo loše za Hrvatsku koja je, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, u to vrijeme imala najjaču vanjskopolitičku poziciju u povijesti.

Osim odbacivanja svih optužbi Jurica je veći dio svoje obrane, koju je želio iznijeti bez nazočnosti novinara, posvetio hvaljenju svoje diplomatske karijere u SAD-u i hrvatskoj misiji pri UN-u.

Kazao je i da nije bio karijerni diplomat, već da ga je za specijalne zadatke angažirao "najviši državni vrh" kojemu je jedinom bio odgovoran i koji je artikulirao njegove aktivnosti u diplomatskim misijama.

Obranu je iskoristio i kako bi odbacio medijske napise koji su ga, kaže, sotonizirali kao kockara i hohštaplera te osobu koja je nezasluženo uživala sinekuru.

"Riječ je o upravo suprotnom. U poslu sam bio autonoman i imao potpuno povjerenje osoba koje su me imenovale. Zato sam imao slobodne ruke i otvoren prostor za djelovanje", zaključio je Neven Jurica.(hina/metro-portal)

21.04.2010. 13:51:36
http://metro-portal.hr/jurica-morao-sam-placati-skupe-vecere-i-poklone/38355/