Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 13:30:00
PRUGASTI DIV

Jupiteru nestao južni pojas, znanstvenici ne znaju uzrok

Fenomen nestajanja i pojavljivanja Jupiterovih pruga se odvija svakih 10 do 15 godina, ali uzrok za to je i dalje misterij

Jupiteru nestao južni pojas, znanstvenici ne znaju uzrok
Jupiteru nestao južni pojas, znanstvenici ne znaju uzrok (Shutterstock/Anthony Weasley)

Na Jupiteru je nestala jedna od njegovih prepoznatljivih crvenih pruga; znanstvenici su u potpunosti zbunjeni i ne mogu objasniti što se dogodilo. Ovoga plinovitog diva krasile su dvije dominantno crvene 'trake' u atmosferi - jedna na sjevernoj, druga na južnoj hemisferi. Ali sudeći po nedavnim fotografijama koje su napravili astronomi amateri, donja, odnosno južna pruga je nestala ostavivši tu polovicu planeta nekako neobično golom.

Crvena pruga, točnije pojas bio je prisutan krajem 2009. godine prije nego li je Jupiter došao u položaj iza Sunca gledano sa Zemlje. No, kad se pojavio iza sjaja naše zvijezde početkom travnja, crveni pojas više nije bio tu. Astro Bob, novinar i astronom amater pravoga imena Bob King, među prvima je uočio promjenu.

On kaže da Jupiter bez jednoga pojasa izgleda kao da gledate Saturn iz kuta iz kojeg mu ne vidite prstenove već samo jednu crtu. Jednostavno kao da nešto nije u redu, objašnjava Astro Bob. Ali ovaj uzbudljivi fenomen nije nikakva novost, bez obzira što nije objašnjen. Jupiter gubi i nanovo vraća svoje pojaseve svakih deset do 15 godina iako pozadina tih procesa ostaje misterijem.

Jupiter s južnim pojasom (Anthony Wesley)

Jupiter je ogromna kugla plinova i tekućine udaljena od Sunca nekih 800-ak milijuna kilometara. Površina mu je sastavljena od gustih crvenih smeđih, žutih i bijelih oblaka koji su raspoređeni u svjetlija područja, takozvane zone i tamnije regije odnosno pojaseve. Oblaci su nastali iz kemijskih reakcija koje se odvijaju na različitim visinama; tako su, na primjer, najviši bijeli oblaci u zonama sastavljeni od kristala smrznutog amonijaka. Pojasevi su posljedica vjetrova koji se kreću brzinom i do 560 kilometara na sat, a njih pak uzrokuje brza rotacija samoga planeta.

Jupiter bez južnog pojasa (Anthony Wesley)

Dajući izjavu za Planetary Science, Anthony Wesley, priznati istraživač i promatrač Jupitera iz Australije, rekao je kako je bilo očito da pojas blijedi. „Svi koji su pratili Jupiter to su promatrali. Izbila je velika gužva pri nastojanjima da se otkrije što se izmijenilo jednom kad opet postane vidljiv", kaže Wesley. Ni on sam ne zna što uzrokuje ovaj fenomen; jedna teorija tvrdi da nestajanje ima veze s olujama koje mu prethode. Wesley kaže da je pravo pitanje sad ustvari kad će se pojas ponovo vratiti. U narednim mjesecima ili godinama, svijetlo-bijela točka će se formirati u južnoj zoni i zatim će početi izbijati tamna masa koju će Jupiterovi vjetrovi rastegnuti i stvoriti novi pojas.

12.05.2010. 13:30:00
http://metro-portal.hr/jupiteru-nestao-juzni-pojas-znanstvenici-ne-znaju-uzrok/39834/