Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2010. 11:23:14
POTVRĐENO:

Julian Assange se predao britanskoj policiji

Policija je potvrdila da je u Velikoj Britaniji uhićen osnivač WikiLeaksa Julian Assange

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobrovoljno se predao britanskoj policiji. U londonsku postaju je došao oko 10 sati i 30 minuta kako bi raščistio optužbe za koje ga se tereti (sumnja se da je počinio kazneno djelo silovanja u Švedskoj), javljaju Reuters i Sky News.

Na sudu bi se trebao pojaviti tijekom dana kada bi se ujedno trebalo odlučivati o osnovama za izručenje Švedskoj. Mediji spominju mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu i želju Assangea da se video izjavom obrati javnosti.

Glasnogovornik WikiLeaksa najnovije događaje je prokomentirao riječima da se radi o napadu na slobodu medija koje neće zaustaviti curenje novih tajnih dokumenata.

Za Assangeom je danas bila raspisana nova tjeralica Interpola, a nakon Paypala račune mu je odlučio zatvoriti i Mastercard. Djelatnici Scotland Yarda locirali su ga jutros oko 9 sati i 30 minuta. Assangeov odvjetnik je tada naglasio da je njegov klijent spreman na razgovor s britanskom policijom.

Assange od samog početka tvrdi da nije počinio kazneno djelo za koje ga se tereti te da se radi o namještenom političkom procesu.

Zanimljivo je također da se u Švedskoj pod silovanjem ne podrazumijeva isključivo nasilna prisila na spolni odnos, već to može biti i odnos bez kondoma. Djevojke koje su upletene u slučaj u policijsku su se postaju navodno javile tek danima nakon događaja i to nakon što su se javno i na Twitteru hvalile kako su zavele poznatog osnivača WikiLeaksa.

Prema švedskim medijima, istraga protiv Assangea je pokrenuta nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza. Jedna je žena navodno rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma. Assange je zanijekao te optužbe, izjavivši da su one dio kampanje protiv WikiLeaksa koju vodi SAD.

WikiLeaks je prošli tjedan počeo objavljivati povjerljive dokumente američke diplomacije, što je službeni Washington dovelo u neugodan položaj.

Riječ je o povjerljivoj prepisci između State Departmenta i 274 američka veleposlanstva i konzulata u svijetu, koja sadrži više od 250 tisuća dokumenata, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni. WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci.

07.12.2010. 11:23:14
http://metro-portal.hr/julian-assange-uhicen-u-velikoj-britaniji/52321/