Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2018. 12:01:00
MA DA?

Julian Assange gubi zaštitu Ekvadora?

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je Interceptu da bi dogovor oko Assangea trebao biti postignut u narednim tjednima

Julian Assange morat će van...
Julian Assange morat će van... (Arhiva)

Julian Assange će najvjerojatnije biti vrlo uskoro izbačen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu nakon šest godina boravka, jer je Ekvador sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa , objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald. 

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept. 

Assange, australski državljanin, u ekvadorskom je veleposlanstvu od 2012. godine kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar veleposlanstva ne smije biti uhićen. Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Assange vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima WikiLeaksa.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je Interceptu da bi dogovor oko Assangea trebao biti postignut u narednim tjednima, ako već i nije došlo do njega. 

Greenwald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edwarda Snowdena o američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost.

22.07.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/julian-assange-gubi-zastitu-ekvadora/113357/