Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2009. 12:31:53
inicijativa nostalgičara

Jugoslaveni u Srbiji žele službeni status manjine

U Subotici živi 8562 građana koji su se izjasnili kao Jugoslaveni, a u Srbiji ih ima 80.721

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
U Subotici je osnovan inicijativni odbor za osnutak nacionalnog vijeća Jugoslavena, kojih je u Srbiji oko 80.000, objavljeno je u petak na internetskim stanicama Radiotelevizije Vojvodine.

Jedan od pokretača inicijative novinar Đorđe Dragojlović priopćio je da će i u drugim srbijanskim gradovima biti osnovani takvi odbori kako bi osnovali jedinstvenu udrugu Jugoslavena, pri čemu je rekao da je njihov jezik srpskohrvatski.

Za osnutak nacionalnog vijeća potrebno je 6000 ovjerenih potpisa. U Subotici, rekao je Dragojlović, živi 8562 građana koji su se izjasnili kao Jugoslaveni, a u Srbiji ih ima 80.721.

U ime inicijativnog odbora Đorđević je rekao kako će oni zahtijevati da se prilikom popisa stanovništva 2011. godine omogući građanima da se izjasne kao Jugoslaveni, to jest da u tiskanicama za popis bude i ta rubrika. U Subotici već ima mnogo inicijativa kojima se deklariranim Jugoslavenima žele osigurati prava nacionalne zajednice.

U tom je gradu djelovala Stranka Jugoslavena, koja je imala vijećnike u gradskoj skupštini. Nju je osnovao u srbijanskoj javnosti najpoznatiji jugonostalgičar poduzetnik Blaško Gabrić, koji je na svojem imanju otvorio tzv. četvrtu mini Jugoslaviju.

U vodstvu hrvatske manjine u Srbiji više puta su isticali, pozivajući se na popise stanovništva od 1970., da veliki dio te zajednice čine Hrvati koji odbijaju ili strahuju očitovati se o svojoj pravoj nacionalnoj pripadnosti. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 12:31:53
http://metro-portal.hr/jugoslaveni-u-srbiji-zele-sluzbeni-status-manjine/27359/