Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 17:06:41
NUERI PROTIV DINKA

Jug Sudana kao bure baruta - građanski rat na pomolu

Postoji opasnost da će nasilje eskalirati i ugroziti krhki mirovni sporazum iz 2005. koji je okončao dva desetljeća krvavog rata između sjevera i juga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Naoružani pripadnici plemena Nuer u napadu na jugu Sudana ubili su 139 pripadnika drugog plemena s kojim su u sukobu zbog stoke i teritorija, rekao je lokalni dužnosnik u četvrtak.

Pripadnici plemena Nuer napali su u subotu stočare iz plemena Dinka u istočnom Tonju, jednom od najzabačenijih područja naftom bogatog juga Sudana, i oteli oko 5000 životinja, rekao je agenciji Reuters Sabino Makana, zamjenik guvernera države Warrap koja okružuje to područje.

"Ubili su 139 osoba i ranili 54. Nitko ne zna koliko je napadača ubijeno, ali bi moglo biti mnogo jer je u borbu pošlo mnogo ljudi".

U širenju plemenskog nasilja u 2009. poginulo je oko 2500 osoba, a 350.000 je bilo primorano pobjeći iz svojih domova na jugu Sudana, navodi se u četvrtak objavljenom izvješću deset humanitarnih organizacija među kojima su Oxfam, Save the Children i TearFund.

Postoji i opasnost da bi nasilje moglo eskalirati i ugroziti krhki mirovni sporazum, sklopljen 2005. godine, koji je okončao dva desetljeća građanskog rata između sjevera i juga, dodaje se u izvješću. U ratu, započetom 1983., ubijeno je dva milijuna ljudi, a četiri milijuna je moralo napustiti svoje domove.

"Smrtonosna smjesa rasta nasilja, kroničnog siromaštva i političkih napetosti doveli su mirovni sporazum na rub sloma", ocjenjuje se u izvješću. Nerazvijene regije Sudana već su dugo pogođene plemenskim sukobima, često oko stoke, no razmjeri posljednjih sukoba šokirali su promatrače. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 17:06:41
http://metro-portal.hr/jug-sudana-kao-bure-baruta-gradjanski-rat-na-pomolu/30191/