Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2010. 04:00:00
SFF

Jubilarno petnaesto izdanje Split Film Festivala

Split Film Festival stekao je prilično iskustvo i dobru reputaciju, privukavši sjajne filmaše

Split Film Festival
Split Film Festival (SFF)

Petnaesto izdanje Split Film Festivala održat će se u Splitu od 11. do 18. rujna 2010. Najstariji međunarodni filmski i medijski festival u Hrvatskoj etabliran među domaćim i svjetskim filmašima kao promotor kreativnog, inovativnog i radikalnog audiovizualnog izričaja i ove godine donosi bogat filmski, video i medijski program. Oko sto filmova različitih žanrova, dužina i stilova no izuzetno visokih estetskih kriterija bit će prikazano u kinima Zlatna vrata i Karaman.

U glavnom konkurentskom programu natječe se 9 dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova. Grand Prix za najbolji dugometražni film dodijelit će međunarodni žiri u čijem su sastavu Alex de Ronde, voditelj i direktor nizozemskog programa Het Ketelhuis, hrvatski scenarist i redatelj Zvonimir Jurić te umjetnički direktor Međunarodnog festivala novog filma u Pesaru Giovanni Spagnoletti. O najboljem kratkometražnom filmu odlučivat će nizozemska umjetnica i redateljica Marta Jurkiewicz, hrvatska vizualna umjetnica Renata Poljak te mađarski filmski kritičar Balint Szaloky.

Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika ove će godine primiti proslavljeni madžarski filmski redatelj Miklós Jancsó. Prilikom dodjele nagrade bit će prikazan njegov film „Ljudi bez nade" kojim je postigao golem međunarodni uspjeh na filmskom festivalu u Cannesu 1966. godine.

Četiri popratna programa pod zajedničkim nazivom Prirodni spektar donose uglavnom dokumentarne filmove o neizvjesnoj ljudskoj egzistenciji i izvjesnoj ljudskoj patnji, filmove o onima koji stvaraju filmove te kako ih stvaraju poput Andrzeja Wajde i Jima Jarmuscha, radove koji eksperimentiraju s formom i sadržajem te djela koja propitkuju socijalne devijacije u području ljudske seksualnosti i erotske tabue.

Na festivalu će biti i predstavljena u Hrvatskoj  gotovo nepoznata nizozemska kinematografija u programu Tjedan Nizozemske. Publika će moći vidjeti recentne nizozemske dugometražne filmove, mini retrospektivu „zločestog dečka" nizozemskog filma Cyrusa Frischa te dva programa kratkog filma. U okviru ovog programa otvara se i izložba novih medija nizozemskog umjetnika Freerka Wiringa „Robotičke skulpture".

Važno je istaknuti da će svi cjelovečernji filmovi prikazani na festivalu imati hrvatsku premijeru.

Programom Mediteran jubilarni petnaesti Split Film Festival prisjeća se „zlatnog doba" splitske producentske kuće Marjan film te prikazuje šest filmova nastalih u njezinoj produkciji. To su dugometražni filmovi Adi Imamovića, Lordana Zafranovića, Ivana Martinca, Zvonimira Berkovića, Živorada Tomića i Zorana Tadića.

U okviru festivala održat će se i tri predavanja iz područja audiovizualnog stvaralaštva.

Detaljan program festivala kao i sve ostale obavijesti možete naći na www.splitfilmfestival.hr.

11.09.2010. 04:00:00
http://metro-portal.hr/jubilarno-petnaesto-izdanje-split-film-festivala/47723/