Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2021. 17:01:00
NAJAVE

Jubilarni 10. Festival Miroslav Krleža od 1. do 7. srpnja

Festival će se održati u atriju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, a drama "Djetinjstvo u Agramu" ima posebno mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa

Festival Krleže
Festival Krleže (Arhiva)

Jubilarni - 10. Festival Miroslav Krleža ponudit će zagrebačkoj publici od 1. do 7. srpnja bogat program - od predstava i izložbe Krležinih rukopisa do obilaska njegovih zagrebačkih adresa, a bit će otvoren praizvedbom predstave "Djetinjstvo u Agramu".

Festival će se održati u atriju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, a drama "Djetinjstvo u Agramu" ima posebno mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa. Taj naslov otkriva ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikoga pisca, istaknula je u najavi PR služba toga festivala.

U toj predstavi, redateljice Senke Bulić i dramaturginje Ane Prolić u koprodukciji s GDK Gavella kojom će festival biti otvoren glume Andrej Dojkić, Ana Kvrgić, Siniša Ružić, Ivana Bolanča, Marko Petrić, Sven Medvešek, uz glazbenike Luciju Barišić i Matiju Antolića.

Na festivalu će 5. srpnja gostovati Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Šibenika predstavom "Leda" u režiji Borisa Svrtana, a igrat će Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Bojana Gregorić Vejzović, Boris Svrtan i Oriana Kunči.

Dan kasnije studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom Dore Ruždjak Podolski, izvest će  predstavu "U agoniji".

Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama

U bogatu festivalskom programu je i monodrama "Krležina Saloma" 3. srpnja, a za 4. srpnja priređeno je iznenađenje - "Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama" prema zamisli Marine Bagarić kada će se publika turističkim autobusom, uz pratnju glumaca i glazbenika, posjetiti šest adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

Popratni - dnevni festivalski program također je bogat i raznovrstan. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 2. srpnja u podne moći će se razgledati Krležini originalni rukopisi u sklopu programa "Iz Autorova pera - rukopisna građa Miroslava Krleže" uz sudjelovanje Lade Čale Feldman, Suzane Marjanić, Igora Medića, Ivanke Stričević, Gorana Matovića i Irene Galić Bešker.

U programu "Krleža na Mađarskom" 4. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže, između ostalih, gostovat će akademik Otto Tolnai, mađarski pjesnik, pisac i esejist, a u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti bit će pak  5. srpnja otvarena izložba "Dijalozi - Petar Dobrović / Miroslav Krleža".

Doručak kod Krleže u sedam ujutro

Tradicionalna nadrealističko-gastronomska svečanost obilježavanja Krležina rođendana "Doručak kod Krleže" (7. srpnja u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja) u Kazališnoj kavani Kavkaz zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code).

U programu će sudjelovati Zrinka Posavec, Sara Renar, Mario Igrec, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Goran Matović, te glazbenici Elma Burnić i Admir Ćulumarević (Filmmusicorkestar).

Festival će 7. srpnja biti zatvoren monodramom "Moj obračun s njima" u izvedbi Rade Šerbedžije i uz gostovanje banda Zapadni kolodvor.

Autor vizualnog identiteta 10. festivala Miroslav Krleža je Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator s američkom adresom.

Autor i ravnatelj festivala je Goran Matović koji, sa svojim suradnicima, već desetu godinu zaredom nudi bogat i raznovrstan program čime se, kako je istaknuto, Festival Miroslava Krleže potvrdio kao kultni događaj zagrebačke ljetne kulturne scene i sretno mjesto susreta Krleže - umjetnika i publike.  

24.06.2021. 17:01:00
http://metro-portal.hr/jubilarni-10-festival-miroslav-krleza-od-1-do-7-srpnja/132788/