Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2010. 18:02:00
SLUŽBENI IZLET

Josipović u subotu ide k Benediktu XVI.

Tijekom posjeta Vatikanu Josipović će posjetiti i Papinski hrvatski zavod "Sv. Jeronima" te se sastati s rektorom Zavoda, msgr. Jurom Bogdanom

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Bernard Čović/CROPIX)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u subotu u službenom posjetu Svetoj Stolici i sastati se s papom Benediktom XVI., priopćeno je u četvrtak iz predsjednikova ureda. Josipović će razgovarati o bilateralnim odnosima Hrvatske i Vatikana i s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Tarcisiom Bertoneom te položiti vijenac na grob pape Ivana Pavla II. Šef hrvatske države će u subotu poslijepodne biti u uzvratnom službenom posjetu Suverenom viteškom malteškom redu gdje će mu fra Matthew Festing, princ i veliki meštar uručiti najviše odličje Suverenog viteškog malteškog reda.

Tijekom posjeta Vatikanu Josipović će posjetiti i Papinski hrvatski zavod "Sv. Jeronima" te se sastati s rektorom Zavoda, msgr. Jurom Bogdanom, stoji u priopćenju. Susretom Josipovića s Benediktom XVI. nastavljaju se razmjerno česti susreti između poglavara Katoličke crkve i najviših hrvatskih dužnosnika. Papa je u studenom 2009. primio tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a u ožujku ove godine premijerku Jadranku Kosor.

Službeni Zagreb dobio je tada snažnu potporu Vatikana za dovršetak pristupnih pregovora i ulazak u EU te zahvalnost za politiku dobrosusjedskih odnosa, osobito za očuvanje jedinstvene BiH kao države triju konstitutivnih naroda. Tema razgovora bio je i mogući posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, što je prema hrvatskim dužnosnicima naišlo na pozitivne reakcije Vatikana, pa se očekuje da će susret pape i predsjednika Josipovića biti korak bliže njegovu dolasku. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 18:02:00
http://metro-portal.hr/josipovic-u-subotu-ide-k-benediktu-xvi/49387/