Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2010. 17:08:43
HVIDR-a

Josipović u Srbu pokazao nepoštivanje hrvatskih žrtava

Zajednica županijskih udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata osudila je jučerašnje obilježavanje ustanka u Srbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/Cropix)

Smatra ga krivotvorenjem povijesne činjenice koja taj događaj vezuje uz velikosrpsku, a ne antifašističku ideologiju, a to što je obljetnicu otvorio i podržao hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatraju njegovim nepoštivanjem hrvatskih žrtava te Ustava i zakona.

"Ovim je činom predsjednik Josipović pokazao nepoštivanje hrvatskih žrtava, Ustava RH i Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, te je verificirao krivotvorenje povijesnih činjenica nastalo iz doba jugokomunističke vladavine, kada se datum 27. srpnja 1941. godine obilježavao kao 'Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske', što je ukinuto nakon stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata", navode u današnjem priopćenju predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora te udruge Josip Periša.

Ističu da se navedena obljetnica ne povezuje s antifašističkom, već velikosrpskom ideologijom, budući da su, tvrde, spomenutog datuma pobunu organizirali četnici, pripadnici tzv. Dinarske divizije pod vodstvom ratnih zločinaca Momčila Đujića i Draže Mihailovića, s ciljem stvaranja velike Srbije. U tim je pohodima etničkog čišćenja, kažu, došlo do teških zločina nad tamošnjim Hrvatima.

"Žalosno je da se na ovakav način i dalje radi na krivotvorenju hrvatske povijesti i veličanju četničke ideologije, iako je Ustavom i hrvatskim zakonima odvojen antifašizam od komunističke i velikosrpske ideologije, jasno su određeni datumi obilježavanja obljetnica, te se tako kao Dan antifašističke borbe obilježava 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. godine osnovan Prvi sisački partizanski odred", navode čelnici HVIDR-e.

Ističu da takvi događaji i kritvorenje hrvatske povijesti posebno pogađaju hrvatske ratne vojne invalide, hrvatske branitelje i obitelji poginulih u Domovinskom ratu, "čije otvorene rane teško zacjeljuju nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH od velikosrpske agresije". (hina/metro-portal)

28.07.2010. 17:08:43
http://metro-portal.hr/josipovic-u-srbu-pokazao-nepostivanje-hrvatskih-zrtava/45290/