Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2010. 16:43:51
NAKON IZBORA

Josipović: Imam samo jednu stranku, a to je Hrvatska

Prvi čovjek Hrvatske najavio je suradnju sa svim predstavnicima lokalne vlasti bez obzira na stranačku pripadnost

(Goran Mehkek/CROPIX)
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je za posjeta Šibeniku rekao kako završetkom izbora ima samo jednu stranku - Hrvatsku.

Josipović je Šibenik posjetio nakon proslave obljetnice Masleničke akcije, a nakon sastanka sa šibenskim gradonačelnikom Antom Županovićem i županom Goranom Paukom predsjednik je najavio suradnju, u okviru svojih ovlasti, sa svim predstavnicima lokalne vlasti, bez obzira na to iz koje su stranke.

Na pitanje o ustavnim promjenama, Josipović je kazao kako je još kao saborski zastupnik sudjelovao u pripremama dijela prijedloga ustavnih promjena vezanih uz odredbe o nezastarijevanju kaznenih dijela iz pretvorbe i privatizacije te ratnog profiterstva.

"Neobično sam zadovoljan što je vlada, nakon određenih dvojba, prihvatila taj prijedlog, odnosno što je usklađen između vlade i oporbe te što će Hrvatska dobiti priliku da popravi barem dio onoga što je loše učinjeno tih godina", kazao je Josipović.

Govoreći o referendumu, rekao je da Hrvatska ne može sebi postaviti referendumsku letvicu više negoli druge demokratske zemlje i zato je za Hrvatsku važno da otvori realnu mogućnost svih referenduma, a posebno za onaj koji je vezan uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasio je Josipović.

Kad je riječ o mogućem dvostrukom pravu glasovanja nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako i u vezi s tim postoje različiti modaliteti o kojima se treba dogovoriti. "To je dopunsko pravo glasa hrvatskih građana koji pripadaju nekoj nacionalnoj manjini što ja načelno podupirem. To je stečevina kojom se vrjednuje poseban položaj nacionalnih manjina", dodao je.

Josipović je također istaknuo kako se nada će se riješiti i pitanje glasovanja hrvatskih građana u dijaspori, odnosno onih koji ne žive u Hrvatskoj. "Vidjeli smo da iskustvo s 11. izbornom jedinicom nije bilo najsretnije, ali to ne znači da treba ukinuti pravo glasovanja za tzv. dijasporu. To je pitanje nacionalnog konsenzusa, važno je i nije dnevnopolitičko pitanje", zaključio je Josipović.

Šibenskom gradonačelniku Županoviću i županu Pauku obećao je, u skladu sa svojim predsjedničkim ovlastima, pomoć u rješavanju pitanja vojnih objekata i dviju šibenskih tvrđava koje su još u vlasništvu MORH-a, i za koje postoje određeni projekti.

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović večeras će nazočiti svečanosti otvorenja multipleksa "CineStar Šibenik" u trgovačkom i zabavnom centru Dalmare. Tako Šibenik nakon pet i pol godina stanke ponovno dobiva kino. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 16:43:51
http://metro-portal.hr/josipovic-stranka-hrvatska/31231/