Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2010. 13:13:01
O POLITIČKOJ SVIJESTI

Josipović: Srbija i Hrvatska zrele su za rješavanje problema

Interes obaju zemalja pojedinačno je "da ona druga što prije uđe u Europsku uniju", izjavio je hrvatski predsjednik srbijanskim medijima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/CROPIX)
Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je u Hrvatskoj i Srbiji sazrela politička svijest o tome da treba početi rješavanje problema koji ih opterećuju te da su njihovi međusobni odnosi u dobroj mjeri ključ za odnosa u regiji, prenose u nedjelju beogradski mediji.

Neriješena pitanja u odnosima između dviju zemalja neće usporiti njihovo napredovanje ka Europi, rekao je Josipović te dodao kako je interes i Hrvatske i Srbije "da ona druga što prije uđe u Europsku Uniju" te da svi problemi koji opterećuju odnose između dvije zemlje trebaju biti "stavljeni na stol i riješeni".

"Jedna od glavnih postavki moje vanjske politike je upravo činjenica da su dobri odnosi sa susjedima ključ i naše sigurnosti i razvoja ekonomije i Hrvatske i svih zemalja u regiji. Glavni napor će biti usmjeren upravo prema tome", kazao je Josipović.

Govoreći o tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Josipović je rekao da "tužbe nisu same sebi svrha" te da nema razloga desetke godina trošiti vrijeme i novac na sudski postupak, ako može biti postignut dogovor.

Novi hrvatski predsjednik ocijenio je kako međusobne tužbe za genocid i neriješeno pitanje granice ne mogu usporiti dvije zemlje na putu europskih integracija, te da ti problemi neposredno ne predstavljaju posebnu prepreku za ulazak Hrvatske u EU.

Ni Srbija ni Hrvatska ne smiju upasti u zamku da u BiH vode pregovore umjesto tamošnjih Srba, odnosno Hrvata.

Danas su, kako je rekao, ti problemi možda manje bolni, ali sutra mogu biti povod za neki veći nesporazum i zato ih treba rješavati, dok je granični problem više tehničko pitanje koje će biti riješeno ili dogovorom ili pred sudom ICJ).

Upitan kako istodobno održavati dobre odnose sa Srbijom i s Kosovom s obzirom na srbijansko protivljenje neovisnosti Kosova, Josipović je kazao da će "biti potrebno snalaženje", naglasivši da je interes Hrvatske i Srbije što skoriji ulazak u EU te da na tom putu dvije zemlje trebaju surađivati.

Josipović je, govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ocijenio da bez dogovora sva tri konstitutivna naroda u toj državi ne može biti dugotrajnog i stabilnog rješenja za BiH. Novi predsjednik Hrvatske izrazio je nadu da ni Srbija ni Hrvatska neće upasti u zamku da vode pregovore umjesto tamošnjih Srba, odnosno Hrvata, dodavši da bez rješenja koje bi omogućilo "jednakopravnost naroda i pojedinaca" neće biti ni stabilnosti u BiH i u regiji. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 13:13:01
http://metro-portal.hr/josipovic-srbija-i-hrvatska-zrele-su-za-rjesavanje-problema/30847/