Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 16:45:47
UZIMAJU SVIMA

Josipović: Rodilje i dalje plaćaju krizni porez

Predsjednik je upozorio na nepravedno računanje visine porodiljnih naknada nakon ukidanja kriznog poreza

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Damjan Tadić/Cropix)

Vijeće za socijalnu pravdu Predsjednika Republike upozorilo je danas da rodilje i dalje kroz porodiljne naknade plaćaju krizni porez, bez obzira što je on ukinut. Visina porodiljnih naknada izračunava se temeljem tromjesečnog prosjeka koji je smanjen zbog primjene kriznog poreza, no taj se prosjek primjenjuje i sada kada kriznog poreza više nema, istaknuo je predsjednik Josipović nakon sjednice Vijeća.

Matematički je to možda korektno ali nije pravedno i nije u duhu odluke o ukidanju kriznog poreza, ocijenio je Josipović dodavši kako propis treba tako primijeniti da rodilje više ne plaćaju taj porez.

Vijeće je također ustvrdilo da žrtve terorizma kojima su uništeni objekti tijekom Domovinskog rata, u pravilu miniranjem pojedinih zgrada, imaju puno problema u ostvarenju prava na naknadu štete ili obnovu objekata, jer primjena nekih zakonskih rješenja nije u duhu pravičnosti i poštivanja zakona.

Neki oštećenici koji su podnosili zahtjeve su dvostruko oštećeni jer nisu dobili naknadu štete, već su dovedeni u poziciju da izgube sporove i plate sudske troškove. Trebalo bi jasno urediti da takve osobe ne plaćaju sudske troškove, a država kao stranka u postupku to može urediti na različite načine, i to će biti moja osobna preporuka Vladi, najavio je Josipović.

Osim toga, neke osobe ne ispunjavaju uvjete iz Zakona o obnovi da se radi o objektima srušenim na okupiranim područjima ili u ratnim djelovanjima, jer je riječ o kućama miniranim u mjestima gdje nije bilo ratnih djelovanja.

Vijeće upozorava i da su u kriznim vremenima osobe s invaliditetom posebno ugrožene te poziva na pojačanu brigu za njih. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 16:45:47
http://metro-portal.hr/josipovic-rodilje-i-dalje-placaju-krizni-porez/50030/