Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 16:14:16
ŠANGAJ

Josipović posjetio izložbu EXPO 2010

Na Hrvatskom nacionalnom danu nastupio je i ansambl Lado, a svirat će i Maksim Mrvica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u subotu svjetsku izložbu EXPO 2010 u Šangaju i sudjelovao u programu Hrvatskog nacionalnog dana gdje ga je dočekao Wang Chen, ministar informiranja NR Kine, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Nakon svečanosti podizanja hrvatske zastave i intoniranja himne, predsjednik Josipović održao je sastanak s Wangom na kojem je istaknuto kako je hrvatski nastup na EXPO-u pokazatelj izvrsnih odnosa dviju zemalja na kulturnom planu i time čvrsta podloga za buduću gospodarsku suradnju i već započeta razmatranja o ulaganju u infrastrukturne projekte u Hrvatskoj.

Kineski ministar Wang ponovio je kako je Hrvatska najvažniji kineski partner u jugoistočnoj Europi te naglasio kako će hrvatski paviljon na EXPO-u u kojem su predstavljeni hrvatski gradovi i izuzetno bogata hrvatska urbana baština biti poticaj mnogobrojnim Kinezima da posjete Hrvatsku u sljedećim godinama.

Josipović se u sklopu programa Hrvatskog nacionalnog dana obratio mnogobrojnim okupljenim gostima, zahvalivši kineskim domaćinima na jedinstvenoj prilici "da Hrvatska predstavi kineskoj i svjetskoj javnosti kaleidoskop slikovnih i zvukovnih informacija o različitosti naših gradova i života u njima".

Hrvatski gradovi poput Dubrovnika, Trogira i Splita već su odavno uvršteni "u svjetsku kulturnu baštinu", podsjetio je Josipović te pozvao Kineze da kao turisti u što većem broju posjete Hrvatsku, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Josipović je razgledao kineski paviljon te u knjizi dojmova čestitao domaćinima na impresivnom paviljonu i sjajnoj organizaciji izložbe.

Tijekom posjeta hrvatskom paviljonu, koji je osmislio arhitekt Branko Silađin, Josipović se susreo sa zaposlenicima paviljona te članovima nacionalnog odbora na čelu s Ivicom Maričićem, nacionalnim povjerenikom RH za EXPO i čestitao im na dobro obavljenom poslu.

Na Hrvatskom nacionalnom danu nastupio je i ansambl Lado, a program će završiti solističkim koncertom hrvatskog pijanista Maksima Mrvice koji je u Kini izuzetno poznat i popularan.

Ovogodišnji EXPO najveći je u povijesti održavanja svjetskih izložbi, pokriva područje od 5,28 četvornih kilometara i nalazi se u samom središtu Šangaja. Očekuje se da će EXPO posjetiti više od 70 milijuna posjetitelja.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 16:14:16
http://metro-portal.hr/josipovic-posjetio-izlozbu-expo-2010/40098/