Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2011. 17:18:00
POLITIČKE NESUGLASICE

Josipović poručio Kosor da prestane krivo tumačiti Ustav

Komentirajući premijerkinu izjavu kako se predsjenik mora vratiti u svoje ustavne ovlasti, Josipović je zaključio da vlada i premijerka ne čitaju Ustav kako bi trebali

Fotografija vijesti

Predsjednik republike, Ivo Josipović, danas je novinarima rekao kako se on čvrsto drži svojih ovlasti i ne odstupa od njih, javlja Hina. Ovaj je komentar direktan odgovor na izjavu premijerke Kosor o tome kako se predsjednik mora vratiti u svoje ustavne ovlasti.

"Za svaki slučaj, ako tko smatra da sam prekoračio ovlasti, postoji institucija koja se zove Ustavni sud", istaknuo je Josipović, dodavši kako su u zadnje vrijeme upravo vlada i premijerka čitali ustav "onako kako to ne treba". Stoga je ponovio ideju da premijerka treba imati pravnika koji bi, kako je rekao, "tumačio ne samo ustav nego i neke zakone".

Govoreći o predloženu nadnevku parlamantarnih izbora, kazao je kako je upozorio na tezu da predsjednik određuje raspisivanje izbora.

"Pročitao sam ustavni zakon iz kojeg ne proizlazi da se izbori moraju održati isključivo neradnim danom. Stoga sam upozorio na potrebu korektora pravnog tumačenja, ali to ne znači da će izbori biti radnim danom", istaknuo je Josipović, dodavši kako danas i ne razmišlja o konkretnu datumu izbora, ponajmanje o izborima u radnom danu.

Po njegovim riječima ovih je dana bilo i drugih optužaba poput one kako će se on staviti u službu SDP-a te kako će njegova popularnost pomoći SDP-u na izborima. Ponovio je kako to ne može izravno utjecati, jer nije stranački aktivan te da neće ni na koji način sudjelovati u kampanji.

No, kao i dosad, kako je rekao, "otvarat će bitne teme provocirajući stranke da se o njima izjasne nastojeći da se u vrijeme kampanje otvore važna društvena pitanja kako bi građani prepoznali politike i vrijednosti koje stoje iza njih".

18.07.2011. 17:18:00
http://metro-portal.hr/josipovic-porucio-kosor-da-prestane-krivo-tumaciti-ustav/61427/