Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2010. 12:42:58
TREĆI PREDSJEDNIK

Josipović položio prisegu

POGLEDAJTE VIDEO - Uložit ću svo svoje znanje da opravdam povjerenje koje su mi pružili hrvatski građani, rekao je Josipović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva/Infopunkt)
Ivo Josipović danas je nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano prisegnuo za trećeg hrvatskog predsjednika i time započeo petogodišnji mandat.

Pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda Josipović je svojom čašću prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Svečanu prisegu je, u pratnji supruge Tatjane i kćerke Lane, završio riječima "Tako mi Bog pomogao", a potom je prisegu i potpisao.

Josipović je u inauguracijskom govoru naglasio da osjeća iznimnu obvezu i odgovornosti prema dužnosti koju su mu povjerili hrvatski građani. Rekao je da Hrvatska mora biti dom demokracije i ljudskih prava, te da mamo zemlju čija su prirodna bogatstva, poštenje i marljivost dovoljni da ljudi svi mogu dobro živjeti.

Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju je sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a prije no što je zauzeo mjesto u prvome redu gledališta, zadnji je put kao vrhovni zapovjednik prošao kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku.

Svečanosti nazoči deset šefova država iz regije i srednje Europe, sedamdesetak državnih izaslanstava, te izaslanstva devet međunarodnih organizacija.

Inauguraciji nazoči i premijerka Jadranka Kosor s članovima Vlade, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, te predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Hrvatske i brojni građani.

Josipović je mandat osvojio 10. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora.

18.02.2010. 12:42:58
http://metro-portal.hr/josipovic-polozio-prisegu/33433/