Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2010. 13:26:00
SUSRET S BRANITELJIMA

Josipović: Oluja je bila legitimna akcija

Oluja je bila legitimna, brza, učinkovita i u najvećem dijelu sjajna akcija oslobađanja okupiranog teritorija, kaže Josipović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Suvar / CROPIX)

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas prvi put u uredu predsjednika izaslanstvo branitelja sudionika vojno-redarstvene akcije ''Oluje'' te istaknuo da je to bila legitimna akcija oslobađanja hrvatskog okupiranog teritorija.

Pozdravivši izaslanstvo hrvatskih branitelja kojih je bilo oko 130, predsjednik je "Oluju" ocijenio najpoznatijom vojnom akcijom Domovinskog rata u kojoj je oslobođen najveći dio okupirana područja Hrvatske.

Danas svi znaju da je to bila legitimna, brza, učinkovita i u najvećem dijelu sjajna akcija oslobađanja okupiranog teritorija u skladu s međunarodnim pravom, istaknuo je. Nažalost, nastavio je, zbog malena dijela događaja koji nisu bili dobrodošli često se neopravdano dovodi u pitanje cijela operacija, što je netočno i nije dobro s političkoga, povijesnog i moralnog stajališta. Žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu briljantnu pobjedu ne dovodimo u pitanje, naglasio je predsjednik Josipović. Politikom individualizacije krivnje postiže se pravda, dodao je.

S ponosom se sjećamo tih dana i vašega nemjerljiva doprinosa oslobađanju domovine, rekao je predsjednik, dodavši da su to bili dani ponosa i slave koje nitko ne može osporiti i dovesti u pitanje.

Ne smije pasti u zaborav

Obećao je braniteljima da će za njegova cijelog mandata ta važna operacija biti dostojno obilježavana te da će se i dalje družiti s ratnim veteranima. Podsjetio je da je svojom odlukom odlikovao nekolicinu branitelja i pokazao da, iako su prošle mnoge godine, nisu zaboravljena junačka djela hrvatskih branitelja. Rekao je da se treba sjetiti djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja koji su, zahvaljujući skrbi nadležnih i obiteljima, izrasli u obrazovane i poštene, uspješne članove naše zajednice te im odao priznanje.

Napomenuo je da je Hrvatska danas pred ulaskom u Europsku uniju i država koja će, uvjeren je, izići iz gospodarske krize i tako omogućiti brži napredak te svakom građaninu život dostojan čovjeka.

Hrvatski raznici umjesto branitelja

Zahvalivši predsjedniku na prijamu u ime okupljenih branitelja, pukovnik Rade Lasić naglasio je da pred predsjednikom stoje istinski hrvatski ratnici. Počinje se vraćati ugled i na neki način dostojanstvo hrvatskih branitelja jer dostojanstveno počinjemo obilježavati najvažnije događaje u našoj novijoj povijesti, dodao je. Naglasivši da upotrebljava izraz "hrvatski ratnici" jer se pod nazivom "hrvatski branitelji možda krije svega i svašta", ponovio je da su danas pred njim istinski hrvatski ratnici bez obzira na čin ili položaj.

U vremenu i godini koja nije laka za hrvatske ratnike i branitelje, kad se smanjuju stečena prava, kad se naše mirovine nazivaju povlaštenima i kad neke stvari možda i nisu u redu, mi, hrvatski branitelji, naučili smo te stvari nadilaziti i prijeći preko njih, naglasio je Lasić.

Inače, u povodu obilježavanja 15. obljetnice "Oluje" predsjednik Josipović je odlikovao više hrvatskih branitelja. Povelja Republike Hrvatske predsjednikovom odlukom dodijeljena je djeci poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te braniteljskom portalu "Tvrđava Knin" kninske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, rečeno je na današnjem primanju u predsjednikovuu uredu.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 13:26:00
http://metro-portal.hr/josipovic-oluja-je-bila-legitimna-akcija/45010/